Horecastudenten strijden om titel ‘Brabantse Meesterchef’
 • Ondernemers
 • Studenten

13 maart 2024

Horecastudenten strijden om titel ‘Brabantse Meesterchef’

Een prijswinnend gerecht maken waarbij alle ingrediënten van schil tot pit en van kop tot staart, worden gebruikt? Of sterrengerechten bereiden met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers?

Vijfentwintig jonge studenten van Brabantse horecaopleidingen gaan op dit moment de uitdaging aan in ‘Brabantse Meesterchef’. Deze chefs van de toekomst koken duurzaam met ‘mystery boxes’ gevuld met ingrediënten van lokale leveranciers.  Op 11 oktober wordt bekend gemaakt wie zich de eerste Brabantse Meesterchef mag noemen.
 

Vier scholen, vijf teams

Aan de kookwedstrijd doen vier Brabantse horecaopleidingen mee: Koning Willem I College, Summa College, De Rooi Pannen en SG De Overlaat. In vijf gemixte teams strijden ze in drie rondes om de titel. Een professionele jury beoordeelt de gerechten.

Twan Musters, Onderwijsmanager voeding, gastvrijheid & uiterlijke verzorging op het Koning Willem I College: “Wij vinden het belangrijk dat we met elkaar samenwerken aan een duurzame toekomst. We spelen vindingrijk en vernieuwend met elkaar in op mooie voedselinitiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem. Bij de Brabantse Meesterchef strijden de studenten niet alleen voor de eerste plaats, maar leren ze ook samenwerken met studenten van andere (v)mbo-scholen. We laten zien dat (v)mbo-studenten de motor van een duurzame samenleving zijn, waar geen ruimte is voor voedselverspilling”.
 

Start 

De Brabantse Meesterchef ging van start op 13 september jl. , tijdens de Verspillingsvrije Week, bij het Koning Willem I College in Cuijk. Toen maakten de studenten topgerechten met ingrediënten uit een mystery box van Boerschappen. Ze kregen de uitdaging om verspillingsvrij te koken met producten die normaliter niet te vinden zijn in de supermarkt, zoals haantjes- of bokjesvlees en groenten met een afwijkende vorm. 

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “In Nederland wordt een kwart van al ons eten nooit gegeten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Des te belangrijker dat de chefs van de toekomst verspillingsvrij aan de slag gaan!”


Tweede ronde 

De tweede ronde vindt plaats op 27 september a.s. bij het Summa College in Eindhoven. Dan wordt er gekookt met een mystery box die wordt samengesteld door Caring Farmers. Deze boeren produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. De uitdaging van deze ronde wordt een menu samenstellen op basis van alleen plantaardige ingrediënten.
 

Finale 

Het slot van de Brabantse Meesterchef vindt plaats op 11 oktober a.s., tijdens Dutch Food Week, bij het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Voor deze finaleronde vult Herenboeren de mystery box met lokale en seizoensgebonden producten.

Brabantse Meesterchef is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Koning Willem I College en stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk voor meer informatie op de website van Landbouw en Voedsel Brabant.

 

Horecastudenten strijden om titel ‘Brabantse Meesterchef’
Wie wordt de eerste Brabantse Meesterchef?

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Innovatiehub
 • Data & Tech
 • Skills & talent

100+ bedrijven digitaliseren al met Klikopmorgen

05 juli 2024
 • Ondernemers
 • Netwerk
 • Landbouw
 • Innovatiehub

Open dag Proeflocatie inspiratie voor nieuwe samenwerkingen

05 juli 2024
 • Ondernemers
 • Landbouw

Wortel Collectief stimuleert regeneratieve landbouw

04 juli 2024