Eiwitbooster brengt partijen uit plantaardige eiwitketen samen

Waarom liggen er nog peulvruchten in opslag terwijl er vanuit consumenten vraag is naar gezonde, plantaardige eiwitten? Hoe kan het dat veldbonen als dure vegan burger in het supermarktschap liggen maar dat de teler verlies draait? 

29 november 2022

Over deze en andere vragen over alternatieve eiwitten bogen zich ruim 100 telers van eiwitrijke gewassen, voedselverwerkers, afnemers en andere belangstellenden. Dat gebeurde tijdens de ‘Eiwitbooster’ van AgroProeftuin de Peel op 25 november jl. in de voormalige kippenstal van FruitzforLife in Zeeland (NB). 
 

Snel groeiende markt 

De markt voor plantaardige eiwitten groeit snel. Van eiwitpoeders als grondstof voor in de voedselverwerking tot veldbonenburger. Om vraag en aanbod van plantaardige eiwitten dichter bij elkaar te brengen, is het belangrijk dat telers en afnemers hun wensen en behoeften met elkaar delen. Een goede afstemming van vraag en aanbod én de juiste inrichting van de plantaardige eiwitketen zijn belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle eiwittransitie. 

 

Wit, rood, veld, lokale soja… 

Zo riep Brad Vanstone van Willicroft telers op om biologische witte bonen te zoeken. Deze peulvruchten gebruikt hij voor de productie van diverse kaasjes zoals fetakaas. De ondernemer wil zo lokaal en regeneratief mogelijk produceren.

Job van Baars van Slow Food Masters zocht naar een grondstof voor hun vleesvervangers en hybride hamburgers en kwam bij lupine terecht. Hij verwerkt sinds kort lupinebonen van de LuPeel-telers. “Lupine is een topproduct. Het wordt lokaal geteeld en is bestendig voor de toekomst.” 

Cateringbedrijf Hutten gebruikt alternatieve eiwitten om de CO2-footprint te verlagen. Rens Faes, inkoper Vers bij Hutten: “Gerechten met alternatieve eiwitten en minder vlees bereiden is de makkelijkste manier om onze CO2-uitstoot te reduceren. We experimenteren daarom met vegaproducten en hybride producten.”
 

Nieuwe ontmoetingen

Deze en andere ondernemers deelden in Zeeland hun kennis en ervaringen met plantaardige eiwitten. De Eiwitbooster van AgroProeftuin de Peel leidde zo tot nieuwe ontmoetingen, intensieve één-op-één gesprekken en kritische dialogen tussen partijen in de keten van boer tot bord. Lees hier het verslag van de bijeenkomst.

 

Ook op zoek naar een teler of afnemer?

Ben jij ook op zoek naar een teler van eiwitrijke gewassen of naar een afnemer waar je mee verder wilt? Of zoek je bijvoorbeeld experimenteerruimte voor een innovatief project? Ga naar de website van AgroProeftuin de Peel voor meer informatie, bijvoorbeeld over financieringsmogelijkheden voor projecten op gebied van kringlooplandbouw.