AgriFood Capital bezoekt Grüne Woche 2023
 • Ondernemers
 • Netwerk
 • Landbouw

21 maart 2024

AgriFood Capital bezoekt Grüne Woche 2023

AgriFood Capital heeft samen met haar FoodNL-partners Regio Foodvalley en Greenport Venlo op 20 januari jl. de openingsdag van Internationale Grüne Woche in Berlijn bezocht. De Grüne Woche is de grootste beurs ter wereld – met ca. 1400 exposanten - op het gebied van voeding, land- en tuinbouw.  Het is dé ontmoetingsplaats voor ondernemers, overheidsbestuurders, politici en andere belanghebbenden op gebied van agrifood.

Nederlandse Paviljoen 


De openingsdag van deze beurs is een goede gelegenheid om de contacten met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden aan te halen. Dat gebeurde vooral in het Nederlandse Paviljoen, dat geopend werd door de Nederlandse minister van Natuur en Stikstof. In het paviljoen stonden duurzame producten van dichtbij centraal. Daarnaast was er aandacht voor biologische voeding, de aanpak van voedselverspilling, kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw. Thema’s die ook in Noordoost-Brabant via de agenda van AgriFood Capital worden omgezet in concrete projecten en activiteiten.
 

Belangstelling voor onze aanpak

In het Nederlandse Paviljoen en daarbuiten spraken we onder andere met afgevaardigden van het ministerie van LNV, gedeputeerden uit Brabant, Limburg en Gelderland en vertegenwoordigers van HAS green academy en Yuverta over de samenwerking van de drie voedselregio’s in FoodNL. Vanuit FoodNL werd aandacht gevraagd voor ondersteuning van boeren in hun transitie naar een duurzamere landbouw. Daarnaast lag de nadruk op de mogelijkheden die de Nederlandse voedselregio’s bieden voor projecten op het gebied van eiwittransitie en voedsel & gezondheid. Verschillende Europese landen toonden belangstelling voor onze aanpak, zoals op gebied van kringlooplandbouw in AgroProeftuin de Peel.

AgriFood Capital bezoekt Grüne Woche 2023

Impact maken


Kees van Rooij, voorzitter van FoodNL, is blij met de gesprekken die met de verschillende partijen gevoerd zijn. “De Grüne Woche is een belangrijk netwerkevent”, legt hij uit. “Dit bezoek verstevigt de onderlinge contacten binnen FoodNL en met het Ministerie, een aantal provincies, kennisinstellingen en bedrijven en de relaties met Europese partners. Door als Nederlandse voedselregio’s samen op te trekken, hebben we impact gemaakt op de dossiers die er voor ons toe doen.”

Water, bodem en lucht


Sidney van den Bergh, wethouder in Oss. “Ik vind dat we een verantwoordelijkheid hebben in de voedselproductie en dat we die verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij hebben in Oss een gebied dat geschikt is en daarom voel ik de opdracht om samen met agrarische ondernemers te komen tot een bod, in de Osse aanpak, om de kwaliteit van water, bodem en lucht te verbeteren. Maar expliciet zodanig dat het economisch en ecologisch volhoudbaar is en maatschappelijk verbonden. In Berlijn heb ik inspiratie opgehaald in de gesprekken met onze nationale en internationale partners."
 

Vlog 

Ook Jeroen van den Heuvel, voorzitter van AgroProeftuin de Peel, was in Berlijn aanwezig. Hij maakte een vlog waarin hij onder andere de opzet van de Grüne Woche toelicht. Jeroen kwam geïnspireerd terug: “Als ik hoor over de kennisuitwisseling die in AgroProeftuin de Peel al plaatsvindt en bij anderen nog niet, dan word ik daar wel trots van. Dat motiveert mij alleen maar meer om er nog meer werk in te steken.”

FoodNL: samen impact maken op de agrifood dossiers die er toe doen.

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

22 juli 2024
 • Ondernemers
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

Robotisering in de voedingsindustrie gaat niet vanzelf

19 juli 2024
 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk
 • Data & Tech

LEVEL UP 2024 komt eraan!

18 juli 2024