Nieuwe alliantie Code-V boost vrouwelijk ondernemerschap
 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk

18 maart 2024

Nieuwe alliantie Code-V boost vrouwelijk ondernemerschap

Op 12 december jl. ondertekenden AgriFood Capital, andere ontwikkelingsorganisaties en partijen de Code-V. De ondertekenaars zetten zich hiermee nadrukkelijk in voor gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland. Code-V vertegenwoordigt een samenwerking tussen overheden, financiële instellingen en belangenbehartigers. 

Onderzoek van ABN AMRO en McKinsey laat zien dat gelijke ondernemerskansen voor vrouwen niet alleen leiden tot banengroei, meer innovatie, duurzaamheid, maar ook tot een geschatte groei van de Nederlandse economie van zo'n 139 miljard euro. Om dit te realiseren zijn volgens de deelnemers data-inzichten, interventies en investeringen nodig. 
 

Drempels wegnemen

Chantal Korteweg, Director Social Impact & Inclusive Banking bij ABN AMRO, is de aanjager van Code-V. Zij benadrukt dat Nederland trots is op zijn competitieve economie, maar dat we tegelijkertijd een enorm potentieel onbenut laten liggen. Vrouwen ervaren specifieke obstakels in het ondernemerschap, en het is tijd om deze barrières uit de weg te ruimen. 

"Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer en andere drempels ervaren in het ondernemerschap”, vertelt Chantal. “Bovendien blijkt dat deze kloof al zichtbaar is bij de overweging om een bedrijf te starten. Dit verschil wordt alleen maar groter bij elke verdere stap in de ondernemersreis. Het realiseren van gelijke kansen vraagt om een collectieve aanpak. De partners die nu meedoen delen de wens om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren, barrières weg te nemen en in te zetten op gelijke ondernemerskansen. Voor Code-V hebben we inspiratie geput uit de succesvolle ‘Investing in Women Code’ uit het Verenigd Koninkrijk, die daar heeft geleid tot een groter aandeel vrouwelijke starters, en een toename in de financiering van vrouwelijke ondernemers.”

Nieuwe alliantie Code-V boost vrouwelijk ondernemerschap

Stagnering vrouwelijke starters


Stagnering in het aandeel vrouwelijke starters is een probleem dat Code-V serieus wil aanpakken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is enthousiast onderdeel van deze beweging. Minister Mickey Adriaansens benadrukt het belang van vrouwelijk ondernemerschap voor een divers en inclusief zakelijk landschap. “Het is onmisbaar voor elke economie, aangezien iedereen een rol speelt in het creëren van werkgelegenheid, het stimuleren van innovatie, het genereren van inkomsten en het introduceren van nieuwe producten en diensten. Dit draagt bij aan de vele voordelen die opkomende en groeiende bedrijven met zich meebrengen voor zowel de economie als de samenleving. Met de Code-V zetten we een mooie stap en daarom ondersteunen we dit initiatief vanuit onze ministeries.” 

Nederland is wereldwijd het vierde land dat zo'n samenwerkingsverband aangaat. 

Over Code-V


Code-V is een samenwerking van overheden, financiële instellingen, ontwikkelings- en belangenorganisaties die gelijke kansen voor vrouwelijke ondernemers in Nederland stimuleert. Code-V wil vrouwelijk ondernemerschap boosten door barrières te doorbreken, betere toegang tot financiering en essentiële kennis te bieden. Daarnaast richt het zich op het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn over financiële ongelijkheid tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers. 

Het doel? Een diverser, inclusiever zakelijk ecosysteem dat innovatie aanjaagt, de arbeidsparticipatie van vrouwen vergroot en bijdraagt aan economische groei door vrouwelijke ondernemers te ondersteunen in schaalvergroting en internationale expansie. Dit alles vereist systemische veranderingen en sterke samenwerking tussen publieke en private sectorern, met een overeengekomen duur van 3 tot 7 jaar.

Code-V is ondertekend door: 
ABN AMRO, Arches Capital, Brabantse Start-up Community (bestaande uit BOM, Braventure, Brabant Startup Fonds (BSF), REWIN, Midpoint Brabant, Brainport Development, AgriFood Capital), Borski Fund, Business Angels Connect, FundsUp, Geld voor elkaar, Great Stuff Ventures, Horizon, ING, InnovationQuarter, Invesdor, Invest-NL, Investormatch, Joanna Invests, Karmijn Kapitaal, LIOF, Lumo Labs, Nationaal Groenfonds, Newion, NOM, Oost NL, PIN voorschot, Pymwymic, Qredits, Rabobank, ROM InWest, ROM Utrecht Region, SET Venture, Shaping impact group, SheCredit, SHIFT Invest, Startgreen Capital, The Angel Initiative, TIIN Capital, TP24, Venturerock, Voordegroei, 4impact. 

Code-V wordt ondersteund door:
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Financiën, MKB Nederland, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Stichting MKB financiering, VNO-NCW, Business Angels Netwerken Nederland. 

Code-V is mede mogelijk gemaakt door: 
Deloitte, Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Female Ventures, FEM-START, Greenberg Traurig, Masters of Scale, Radboud University, Techleap.nl, Vrije Universiteit en WOMEN Inc., 
 

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Innovatiehub
 • Data & Tech
 • Skills & talent

100+ bedrijven digitaliseren al met Klikopmorgen

05 juli 2024
 • Ondernemers
 • Netwerk
 • Landbouw
 • Innovatiehub

Open dag Proeflocatie inspiratie voor nieuwe samenwerkingen

05 juli 2024
 • Ondernemers
 • Landbouw

Wortel Collectief stimuleert regeneratieve landbouw

04 juli 2024