Frank Bruurs, directeur-eigenaar Spierings Logistics

Noordoost-Brabant wil in 2020 dé topregio zijn in agrifood. De logistieke sector in de regio vormt een belangrijke schakel om deze ambitie waar te maken. Mede daarom investeerde AgriFood Capital, als partner van VijfsterrenLogistiek, in de totstandkoming van het Logistics House in Oss. Logistics House opende begin 2017 de deuren. Frank Bruurs is met zijn bedrijf Spierings Logistics een van de eerste ‘bewoners’.

 

01 januari 0001

“De klantvragen die je als bedrijf alleen niet kunt oplossen, kun je wel met elkaar aanpakken” is zijn stelling. “Supply chain management stelt nieuwe eisen aan kennis en vaardigheden. Als je daar als bedrijf in je eentje niet aan kunt voldoen, ontstaat een logistieke lekkage. Samen krijgen we die lekkages in de regio onder controle.” 

Regionale logistieke kracht

De logistieke sector heeft zelf ook zo zijn ambities, namelijk een top-3 positie van Noordoost-Brabant in de landelijke lijst van logistieke hotspots. Ondernemers, overheden en onderwijs werken binnen Vijfsterren Logistiek samen aan het verder vergroten van de aantrekkings- en wervingskracht van de regio. Frank Bruurs beschouwt het Logistics House als het logistieke clubhuis van de regio. Frank: “Etaleren doet begeren” is een van mijn favoriete quotes. “Je moet zichtbaar zijn. Of je nu een XXL logistieke dienstverlener bent of een kleinere rol speelt. Samen kleuren we het grote logistieke veld in de regio Noordoost-Brabant; ieder speelt zijn rol en doet ertoe.”

Vernieuwing in de logistiek

Aanvankelijk richtte de logistieke sector in Noordoost-Brabant zich niet specifiek op de foodstromen. Frank: “Maar de regio wordt de voedseltuin voor Europa en de rest van de wereld genoemd. Dat stelt andere eisen aan logistiek dienstverleners, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeheersing voor aanvullende logistieke diensten zoals opslag. Het voedsel securitylevel is heel hoog.  De aanwezigheid van de Agri Food zorgt voor vernieuwing in de logistieke sector. Andersom dragen wij, met bijvoorbeeld het Logistics House, bij aan het behalen van de ambitie om in 2020 dé topregio in agrifood te zijn.”

Logistics House

Volgens Bruurs maakt het Logistics House de regionale kracht zichtbaar, net als SMART HUB in ’s-Hertogenbosch. “Samen zijn we van toegevoegde waarde voor bedrijven in onder andere de agrifood. Dat trekt bedrijven over de streep om zich hier te vestigen, te blijven of juist hier uit te breiden. Als we de samenwerking binnen de logistieke keten verder optimaliseren, kunnen we meer betekenen dan puur het vervoer van A naar B. Denk aan het verzorgen van opslag volgens de hoogste eisen voor voedselveiligheid of het regelen van douanefaciliteiten. Onze klanten worden op deze manier steeds meer partners.”

Samenwerken

Bij het openingsevent van Logistics House in Oss kreeg Frank Bruurs de vraag voorgeschoteld wat hij in Oss kwam halen. Hij is met zijn bedrijf Spierings Smart Logistics immers ook de drijvende kracht achter SMART HUB in ’s-Hertogenbosch; met de grootste inlandse terminal in Nederland dé toegangspoort tot de regio.

Frank: “Ik heb geantwoord dat ik verder denk dan mijn eigen bedrijf. Dan maakt het niet uit of de bedrijvigheid in Oss, Veghel of ´s-Hertogenbosch zit. Ik kan leren van de XXL logistieke dienstverleners die in Oss zitten; kennis die ik in ´s-Hertogenbosch weer kan inzetten. Als SMART HUB voor ondernemers daar te klein wordt, is een doorverwijzing naar Oss zo gemaakt, maar dan moet je elkaar wel kennen. Door elkaar te kennen en samen te werken, kunnen we als regio voldoen aan de steeds hogere en snel veranderende eisen van klanten. Veroorzaakt doordat consumenten op hun beurt steeds meer eisen, bijvoorbeeld als het gaat om snelheid en versheid. Samenwerken is een manier om de bedrijvigheid in de regio te behouden, evenals het arbeidspotentieel. Het optimaliseren van de supply chain kan alleen als je samenwerkt. Samen dienen we het belang van de regio.”