Jos Hakkennes, oprichter en directeur Blue Acres en Duurzame Kost

01 januari 0001

Jos Hakkennes, oprichter en directeur Blue Acres en Duurzame Kost

Toen Jos Hakkennes rond zijn vijftigste op een kruispunt in zijn loopbaan stond, wist hij één ding zeker: hij wilde iets gaan doen met duurzame voedselproductie. In dit zoekproces bleek Google zijn beste vriend. Zo kwam hij aquaponics op het spoor, een techniek om het kweken van vis te combineren met groenteteelt. Het leidde tot de oprichting van zijn bedrijf Blue Acres, waarin Jos, via zijn andere bedrijf Duurzame Kost, samenwerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In AgriFood Capital heeft hij een partij gevonden die met hem meedenkt.

Circulair voedselsysteem Aquaponics

Voor het kruispunt waar Jos Hakkennes rond zijn vijftigste op terechtkwam, bestond zijn loopbaan grofweg uit twee delen. In het eerste deel (tot aan 1998) was hij na de Hogere Landbouwschool actief in de intensieve veehouderij. Jos hield zich in die fase voornamelijk bezig met computergestuurde stalinventaris voor grote veehouderijen. Na een studie orthopedagogiek maakte hij in 1998 een loopbaanswitch en werd jobcoach/arbeidstrainer voor stichting Jobstap. Jos stuurde de stichting aan tot 2015. “Toen voelde ik dat ik geen ondernemer meer wilde spelen, maar wilde zijn!”

Jos Hakkennes, oprichter en directeur Blue Acres en Duurzame Kost

“Met duurzame voedselproductie; dáár wilde ik wat mee. Als we immers willen dat we in de toekomst de mensheid nog kunnen blijven voeden, moet er iets gebeuren in de manier van voedselproductie” stelt Jos Hakkennes. “Ik ben ervan overtuigd dat duurzame voedselproductie de enige weg is. Daarin is aquaponics niet dé oplossing, maar wel één van de oplossingen. Dit systeem is vanaf de basis circulair.”

Aquaponics is een gesloten systeem waarin vissen en planten de hoofdrol spelen. Dit betekent dat er een goede balans moet zijn tussen beide hoofdrolspelers. Jos: “Ik kwam de techniek tegen in mijn zoektocht naar duurzame manieren van voedsel kweken, dus zonder kunstmatige toevoegingen. In de Verenigde Staten zijn ze al een stuk verder met deze techniek die het kweken van vis combineert met groenteteelt.”

In zijn honger naar meer kennis over aquaponics volgde Jos een matsterclass in de Amerikaanse staat Wisconsin. “Daar bezocht ik agrarische ondernemers die er al mee werkten. In Milwaukee, de grootste stad in Wisconsin, zag ik hoe de techniek werd gecombineerd met projecten voor dak- en thuislozen. Eenmaal terug in Nederland, ben ik een bedrijfsplan gaan schrijven om hier professioneel mee aan de slag te gaan, wat leidde tot de oprichting van Blue Acres. Vervolgens ben ik in een bestaande kas in Vortum Mullem, vlak bij Boxmeer, een prototype gaan bouwen. In mijn zoektocht naar medestanders kwam ik via Ondernemerslift+ in contact met AgriFood Capital.”

Techniek én mensen groeien samen

Naast de kas in Vortum Mullem nam Blue Acres samen met een zorginstelling in Eindhoven het initiatief voor Stadsboerderij Eindhoven. “We passen daar aquaponics toe op de vijfde verdieping van één van de oude Philips gebouwen. Met een team van twaalf mensen met een vorm van autisme die via mijn andere bedrijf Duurzame Kost aan de slag zijn, kweken we daar 12.000 kilo sla per jaar, bestemd voor cateraars en restaurants in de regio. Een mooier bewijs dat het werkelijk op iedere locatie mogelijk is om duurzaam voedsel te produceren, is er niet. Behalve dat ik de voedselproductie zie groeien, zie ik de mensen groeien. Zij zijn van de bank af gekomen, waarop zij vaak door tegenslagen waren beland. Via Duurzame Kost doen ze bij Stadsboerderij Eindhoven mee in de maatschappij en krijgen ze alle mogelijkheden om praktijkervaring op te doen; van tuinbouw en viskweek tot techniek, verkoop en administratie.”

Duurzame voedselproductie is de enige weg’

Agrofoodpluim voor Blue Acres

Ondanks al deze positieve stappen, realiseert Jos zich dat er nog een hele weg is te gaan. Jos: “De volgende stap is om de techniek meetbaar te maken en vervolgens verder uit te rollen, bijvoorbeeld bij cateraars die dit naast hun huidige activiteiten willen gaan doen. Twee dagen per week houd ik me bezig met deze doorontwikkeling. De andere werkdagen zijn voor Duurzame Kost. Gelukkig kan ik met Jonica de Bruin van Ondernemerslift+ regelmatig sparren. Zo’n heldere spiegel tegenover me, vind ik fijn. Ondanks dat ik van nature enthousiast ben en mijn gezin mij het vertrouwen geeft om door te gaan, sta je als ondernemer voor veel zaken toch alleen. De toekenning van de Agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant in 2017 was voor mij een erkenning. Deze pluim is bedoeld voor ondernemingen die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Via AgriFood Capital heb ik ook de IPC-subsidie kunnen regelen voor het ontwikkelen van duurzaam visvoer. Hiermee ontwikkelen we samen met onze partners een op aquaponics toegesneden voer. De samenstelling is gebaseerd op insecten die worden gekweekt op de reststromen uit ons aquaponicssysteem. De volgende stap in een nog duurzamere voedselproductie.”