- Ondernemers
- Studenten
- Netwerk
- Skills & talent
Produceren binnen de grenzen van de aarde
Ook circulariteit is een belangrijk thema binnen de landbouw en voedselverwerking wereldwijd. “De focus moet komen te liggen op het terugdringen van voedselverspilling, overconsumptie en het terugdringen van de yield gap” vervolgt Leo. “Wereldwijd gaat 31% van voedsel verloren bij oogst, opslag, verwerking en verspilling.”
De yield gap is het gat tussen wat planten en dieren genetisch kunnen en wereldwijd in de praktijk laten zien. Er is een grote variatie in plantaardige en dierlijke productie tussen landen, regio’s en bedrijven. Kennis delen over een efficiënte productie met oog voor economische, ecologische en sociale aspecten is een must om voedsel voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. 1 % stijging in prijs van voedsel wereldwijd heeft als gevolg dat 10 miljoen mensen meer in armoede belanden.
In Nederland neemt de Stichting Samen tegen Voedselverspilling het voortouw in de aanpak van voedselverspilling. Niet alleen nationaal maar ook internationaal maakt de stichting inmiddels furore. Leo: “Als we met elkaar voedselverlies- en verspilling kunnen halveren, zouden we bovendien in 2030 wereldwijd de landbouw gerelateerde uitstoot van broeikasgassen met 4% kunnen verminderen. Ook zullen er dan 153 miljoen minder mensen kampen met ondervoeding.”