Kringloopkip zorgt voor korte en lokale keten

Binnen het Circular Food Center werken verschillende partijen met elkaar aan circulaire voedselketens. Zo ontwikkelen een diervoedingsfabrikant en een pluimveehouder samen een circulair systeem rondom pluimvee, ofwel de ‘kringloopkip’. Alexander Romme van FeedValid en Johan Leenders van Oranjehoen vertellen over hun samenwerking.

03 juni 2022

Toen pluimveehouder en akkerbouwer Johan Leenders van Oranjehoen een partij zocht om veevoer te maken van zijn wortelreststromen, was FeedValid er als de kippen bij. Samen met Hello Fresh ontwikkelden zij een korte en lokale keten voor de ’kringloopkip’.
 

Kringloop terug naar de boerderij

De wortelreststromen van boer Johan en van HelloFresh gaan naar FeedValid. Samen met andere partijen verwerkt deze diervoedingsfabrikant de wortelen tot kippenvoer voor Johans Oranjehoenen. Het vlees van de kippen gaat vervolgens weer naar HelloFresh. Zo is de cirkel mooi rond.

Johan: “We voeren de reststromen van onze akkerbouw direct aan onze kippen. Hun mest gebruiken we vervolgens als voeding voor de akkers.’ Alexander: “Met de Oranjehoen gaat de kringloop terug naar de boerderij.”

 

Circulaire dierlijke eiwitketen

De kringloopkip is een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking die is ontstaan vanuit het eerste cluster van het Circular Food Center. Dit cluster bestaat uit bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties die samenwerken aan een circulaire dierlijke eiwitketen. Hierin worden reststromen op grote schaal hoogwaardig verwerkt tot diervoer. Varkens en kippen kunnen deze voedselresten weer ‘upcyclen’ tot een dierlijk eiwitproduct voor menselijke consumptie, zoals vlees of eieren. 

Lees het uitgebreide interview met de twee voedselveranderaars op de website van het Circular Food Center.


Over het Circular Food Center

Het Circular Food Center wil zich ontwikkelen tot hét kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van verspillingsvrije, circulaire voedselketens. Het centrum is gevestigd op CHV Noordkade in Veghel. AgriFood Capital is als partner van Samen Tegen Voedselverspilling betrokken bij het Circular Food Center vanuit de gezamenlijke ambitie om het voedselsysteem van de toekomst te ontwikkelen