Maarten Schellekens, manager Foodsquad

01 januari 0001

Maarten Schellekens, manager Foodsquad

Elke innovatie, ook in de agrifood, start met een ideaalplaatje. In het geval van het open innovatienetwerk Foodsquad is een gezond én duurzaam voedselsysteem het grote ideaal. In zo´n systeem draagt voeding echt bij aan een beter leven. In Foodsquad werken AgriFood Capital, HAS Hogeschool, Hutten, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rabobank, Sligro Food Group, Voeding Leeft en Wageningen Universiteit samen aan de transitie naar een duurzamere voedselproductie, minder verspilling en een gezonder voedingspatroon. Vooral door innovatieve voedingsproducten en – programma´s te ontwikkelen en te testen.

Gezondere keuzes

Naar een nieuw voedselsysteem

Hutten nam eind 2012 het initiatief om Foodsquad op te richten. De cateraar die als streven heeft om mensen gelukkiger te maken, is nog steeds de grote kartrekker van Foodsquad. Gezonde voeding draagt immers bij aan geluk. Maarten Schellekens houdt zich vanuit Hutten actief met Foodsquad bezig: “We constateerden dat we in Nederland ver zijn als het gaat om het efficiënt produceren van voedsel. Tegelijkertijd is er veel mis is in de foodsector als het gaat om duurzaamheid en gezondheid. Daarom willen we toe naar een nieuw voedselsysteem. Dat kunnen we niet alleen. AgriFood Capital was al een van onze partners, zo is het innovatienetwerk ontstaan.” 

Maarten Schellekens, manager Foodsquad

Foodsquad is het enige samenwerkingsverband in Noordoost-Brabant waar bedrijven en instellingen innovatieve producten, (digitale) diensten en leefstijlprogramma’s kunnen ontwikkelen én testen. Een van de innovaties die uit Foodsquad is voortgekomen, is de Verspillingsfabriek in Veghel. Hier wordt voedsel gemaakt voor de retail en foodservice op basis van ‘geredde’ ingrediënten. Anders gezegd, eten dat anders zou worden weggegooid. Foodsquad ontwikkelt daarnaast leefstijlprogramma´s en voedselchallenge apps; bedoeld om te zorgen dat consumenten andere keuzes maken, gezondere keuzes. Maarten Schellekens: “We zijn niet anti, maar willen gewoon samen laten zien dat het anders kan.”

Het kan anders

“Bij Hutten zijn we doeners. We houden ervan om dingen gewoon te doen en uit te proberen. We hebben niet alle wijsheid in pracht. Zo´n strategische samenwerking biedt heel veel kansen en leidt op den duur tot andere verdienmodellen.” Maarten Schellekens somt zonder enige moeite de milestones op die met Foodsquad al zijn bereikt, zoals de specialistische voedingsprogramma´s die zijn ontwikkeld voor mensen met bijvoorbeeld slikproblemen.

Tegelijkertijd geeft hij realistisch aan dat de droom ‘een gezond en duurzaam voedselsysteem’ nog ver weg is. “Zo lang bij een benzinepomp nog geen vers stukje fruit verkrijgbaar is en leerlingen in schoolkantines vooral veel ongezonde keuzes kunnen maken, is er nog een hele weg te gaan. Daarom blijven we investeren in dit netwerk. Met elkaar vergaren we steeds meer kennis en worden we steeds slimmer. Met steeds hetzelfde doel voor ogen: een duurzame voedselketen die leidt tot meer vitaliteit. De realisatie van die droom is nog ver weg omdat de verleiding om te kiezen voor ongezond, nog te groot is. Dat kan veel beter. En wij willen met Foodsquad laten zien dat het anders kan. Want het kan anders!”

Bron: Regio in Bedrijf, auteur: Hennie van de Kar
 
We laten zien dat het anders kan