Michiel Gerits, vice director, en Lamin Barrow, werknemer van Tema Fine Foods

Vind maar eens goede mensen. Dát is de uitdaging waar bedrijven voor staan, ook in de regio AgriFood Capital en zeker in de logistiek. Vind maar eens een baan. Dát is de uitdaging waar vergunninghouders (vluchtelingen met een verblijfsgunning) voor staan. Kweekvijver Logistiek, een project binnen AgriFood Capital, zorgt voor de welbekende win-winsituatie. Michiel Gerits, vice director bij Tema Fine Foods in Katwijk bij Cuijk, neemt deel vanaf het eerste uur. Lamin Barrow is een van de mensen die bij Tema Fine Foods een baan kreeg door mee te doen aan Kweekvijver Logistiek.

01 januari 0001

Nieuwe uitdagingen door bedrijfsgroei

Voor Michiel Gerits is Tema Fine Foods als een snel opgroeiend kind: “Toen ik er in 2008 startte, was het bedrijf twee jaar bezig. Vanuit een toen nog klein magazijn zijn we de import van Arabische en Mediterrane producten gaan uitbouwen.” En met succes. Het aantal fooditems dat het bedrijf tegenwoordig importeert en distribueert, is uitgegroeid naar ruim 700. Drie jaar geleden vond Tema Fine Food een grotere bedrijfslocatie. Vanaf dat moment ging de groei nog sneller.

Michiel Gerits: “Onze bedrijfsgroei stelde en stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Het aantal medewerkers moet namelijk wél meegroeien. Aanvankelijk werkten we daarvoor met uitzendbureaus, maar dat zorgde voor veel wisselingen op de werkvloer. Dat is niet goed voor de stabiliteit. Zodoende zochten we jaren geleden al eens contact met Kweekvijver Logistiek, voor meer stabiliteit in het personeelsbestand.”

Kweekvijver medewerkers logistiek voor vergunninghouders

Deze opleiding is bedoeld om vergunninghouders (dus vluchtelingen met een verblijfsvergunning) te helpen aan werk in de logistiek. Het is een initiatief van de samenwerkende gemeenten binnen AgriFood Capital en ROC de Leijgraaf. Michiel Gerits: “In het begin was er nog geen voortraject. Deelnemers kwamen koud bij ons op de werkvloer terecht, met wisselend succes. Kweekvijver heeft zich, mede op basis van kritiek, goed ontwikkeld. Als deelnemers nu bij ons komen, hebben zij al een voortraject doorlopen; zij hebben hun inburgering achter de rug en de eerste praktijkervaring opgedaan met een heftruck en reachtruck. Lamin Barrow was de eerste van drie deelnemers die in september 2017 bij ons startte volgens dit nieuwe model.”

Lamin Barrow: “Via mijn inburgeringsdocent hoorde ik over Kweekvijver Logistiek. Ik kom uit Gambia en mocht meedoen aan Kweekvijver Logistiek. Voordat ik bij Tema op proef kwam, leerde ik bij Werkvloer al van alles over de EPT (elektrische pallet truck, red.), het rijden op de heftruck, en hoe je communiceert in logistieke bedrijven. Bij Tema leerde ik nóg meer; over hoe je stapelt en orderpickt, maar ook over het laden en lossen. Dat laden en lossen vind ik het allerleukste omdat ik dan ook contact heb met de chauffeurs. Verder is het, omdat we Arabisch eten verkopen, altijd nodig om te checken of de verpakkingen goed gestapeld zijn.

Ik begin elke dag om 08.00 uur, maar ben er meestal al om 07.45 uur. Dan kan ik nog even praten met mijn collega’s. Die komen uit allerlei landen, zoals uit Polen, uit Eritrea, uit Irak en uit Gambia zoals ik. We praten met elkaar in één taal: in het Nederlands! Dat is geweldig! Op tijd komen is in Nederland sowieso belangrijk. Je moet bereid zijn om naar die Nederlandse standaard te werken. Als je dat wilt, dan is The Sky The Limit.”

Ruimte geven en kansen pakken

Michiel Gerits: “Lamin is nu langer dan een jaar bij ons in dienst. Hij is serieus, heeft een goede werkinstelling en komt altijd zijn afspraken na. Hij wil nu nog verder leren. Die ruimte geven we hem, zodat hij verder kan met het BBL-traject niveau 2 bij ROC Nijmegen. BBL staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Deelnemers werken dan vier dagen betaald in het bedrijf en gaan één dag per week naar school. BBL Entree logistiek deed hij bij ROC De Leijgraaf. Lamin heeft in september 2018 een jaarcontract gekregen omdat hij het hartstikke goed doet.”

Lamin: “Als je de kans krijgt, moet je hem pakken. Tema Fine Foods geeft die kans. Een leuke omgeving, een fijn bedrijf, ik heb hier al zoveel geleerd. Dit is een stap naar mijn volgende droom: teamleider worden in de logistiek.”

Investering in stabiliteit

Michiel Gerits: “We willen investeren in mensen om hen aan ons te binden. Dat geeft stabiliteit in het bedrijf. Continue wisselingen kosten tijd. Recent zijn er opnieuw twee mensen via Kweekvijver Logistiek bij ons gestart. Mijn ervaring is dat als ik bel naar mijn contactpersoon van het project, er altijd goede kandidaten beschikbaar zijn, die kunnen uitgroeien naar betrouwbare en loyale medewerkers. Natuurlijk moet je als bedrijf investeren in de begeleiding, bij ons doet dat de magazijnchef/praktijkbegeleider. Vanuit Kweekvijver is er ook individuele (job)coaching. Je hebt als werkgever weinig te verliezen als je net als ons bedrijf medewerkers zoekt voor meer stabiliteit in het personeelsbestand.”