Mkb-loket voor datagedreven ondernemen
 • Ondernemers
 • Landbouw
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

21 maart 2024

Mkb-loket voor datagedreven ondernemen

Onze maatschappij is meer en meer datagedreven. Maar voor veel mkb-ondernemers is de stap te groot om met data aan de slag te gaan. Het Regio Deal project ‘Datagedreven agrifood regio’ wil daarin verandering brengen: datacoaches, onderzoekers en studenten ondersteunen ondernemers bij het ontwikkelen en verbeteren van hun datavaardigheden.

“Data zijn overal”, legt projectleider Paul van Zoggel van JADS uit. “Iedere organisatie heeft of krijgt ermee te maken. Zelfs banken zien in dat alle bedrijven werk moeten maken van (hun) data. Doen ze dat niet dan verliezen ze in de toekomst zeker marktaandeel. Er kan steeds meer met data maar hoe begin je? Grote bedrijven hebben data scientists in dienst maar voor het mkb is dat niet altijd mogelijk.” 
 

Datacoaches

Datacoaches van het platform Driven by Data helpen mkb-ondernemers in Noordoost-Brabant bij hun digitaliseringstrajecten. Paul: “De uitdaging is hoe je als ondernemer van een kopje koffie met een datacoach tot een medewerker komt die er z’n echt werk van maakt. Zodat je kunt meegaan met de nieuwste ontwikkelingen en concurrenten kunt voorblijven”. 

Een van de datacoaches is Simon Maas van AgriFood Capital. “Data scientists, artificial intelligence, machine learning, datamaturiteit... allemaal best indrukwekkende en duur klinkende termen", vertelt hij. "Dat maakt de drempel voor veel mkb-ers hoog om met digitalisering aan de slag te gaan. Met een aanpak waarin we beginnen vanuit de basis en verbeterstappen die direct impact maken, proberen we als datacoaches samen met ondernemers digitalisering behapbaar te maken.”


Ondernemersbegeleiding 

Via Driven by Data worden de ondernemers in verschillende stappen begeleid naar meer datagedreven ondernemen. Het traject omvat coaching en samenwerkingstrajecten met studenten. Na een intakegesprek met een data coach volgt een sessie van ongeveer een halve dag om tot een advies te komen over wat de ondernemer zou kunnen bereiken met (hun) data. Dit advies wordt samen met de datacoach vertaald naar een experiment om de haalbaarheid te toetsen. Dankzij de expertregeling van de provincie kunnen bedrijven dit experiment met een korting tot 70% of soms zelfs kosteloos laten uitvoeren. 

 

100 bedrijven in 100 weken

Vanaf januari 2023 gaan de datacoaches 100 weken lang actief de boer op binnen de regio. Paul: “De insteek is om in totaal 300 gesprekken met mkb’ers te hebben. Grotendeels afkomstig uit de agrifood sector of agrifood gerelateerd. Met als doel om één op de drie bedrijven, dus 100 in totaal, ook écht aan het werk te zetten met (hun) data.” 


Ook aan de slag met data? 

Ben je mkb-ondernemer en wil je stappen zetten in digitalisering? Maak een afspraak met een van de datacoaches via www.platformdrivenbydata.nl voor ondersteuning. Zij helpen je onder andere met het aanvragen van een voucher vanuit de Expertregeling van de provincie. Of bijvoorbeeld advies over het uitwerken van een idee na deelname aan een landelijke sessie over de 12% challenge (smartindustry.nl).


Regio Deal

Dataficatie is een van de speerpunten van de strategische agenda van AgriFood Capital. De inzet van datacoaches van het platform Driven by Data wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant waar AgriFood Capital partner van is. Tijdens het mini-symposium Digital Food in oktober van dit jaar kondigde de Bossche wethouder Roy Geers al aan dat er via de Regio Deal middelen vrijgemaakt zouden om ondernemers te helpen groeien door de slimme inzet van data. 

 

 

Virtueel Dataloket voor ondernemers

Het project ‘Datagedreven AgriFood regio’ werkt in Noordoost-Brabant toe naar een dataloket voor ondernemers, onderzoek, onderwijs en overheden. Dit loket is bedoeld om bedrijven te stimuleren om samen met studenten, onderzoekers, software leveranciers en data experts aan datagedreven oplossingen te werken.’ Voor dit dataloket wordt het platform Driven by Data de komende periode omgebouwd. Alle projectresultaten en cases zullen op het vernieuwde platform terug te vinden zijn. Dit Regio Deal project wordt getrokken door JADS/Tu Eindhoven in samenwerking met de Stichting Driven by Data en HAS Green Academy. 

Mkb-loket voor datagedreven ondernemen

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk
 • Landbouw
 • Voedselverwerking

Inschrijving Food100 van 2024 geopend

09 april 2024
 • Ondernemers
 • Studenten
 • Netwerk
 • Landbouw
 • Innovatiehub

AgroProeftuin de Peel bij landelijke Bean Deal-dag

04 april 2024
 • Ondernemers
 • Startups
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

Ontmoet Next Tech Food Factories op het Food Tech event

03 april 2024