Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

19 april 2024

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

Groenten en fruit zaaien, verzorgen en oogsten. Maar ook koken, bakken en proeven. En dat al spelend. Dat is de kern van het innovatieve scholenproject ‘Smikkelen van eetbaar groen’ van Jong Leren eten, IVN Natuureducatie, stichting Spoony en RNOB. Dit voedseleducatie project wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

De initiatiefnemers willen jonge kinderen helpen om gezonde, eerlijke én duurzame keuzes te maken en hun voedselvaardigheden te laten ontwikkelen. Het project werd afgetrapt met de start van de moestuincoachopleiding. Ruim 20 gedreven deelnemers worden opgeleid om hun passie en kennis voor natuurlijk moestuinieren met kinderen te delen.
 

Begeleiden van scholen

Want….moestuinieren op basisscholen en kinderopvang is hot. Alleen heeft niet iedere leerkracht groene vingers. Daarom worden docenten, verspreid over verschillende locaties in de regio Noordoost-Brabant, door ervaren instructeurs van Velt en IVN opgeleid tot moestuincoach. Door een hands-on benadering, kunnen de nieuwbakken coaches direct in praktijk brengen wat ze leren. Ze gaan onder andere basisscholen in Noordoost-Brabant begeleiden.

 

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

Moestuinieren en voedseleducatie

Basisscholen die meedoen aan ‘Smikkelen van eetbaar groen’ gaan op een waar groente avontuur. Samen met een moestuincoach gaan ze aan de slag met een moestuin of voedselbosje. Hoe zaai, plant en oogst je? “Het doel is dat eind 2024 in Noordoost-Brabant 40 basisscholen aan de slag zijn met een eigen moestuin of voedselbosje”, aldus Marieke Wingens van IVN Natuureducatie. Daarnaast ontvangen de scholen komend het najaar het Gezonde Smikkelweken-lespakket van stichting Spoony, waarmee kinderen op een positieve, vrolijke manier spelenderwijs kennis en voedselvaardigheden op gaan doen.

 

 

Co-creatiesessies voor partijen uit de regio

Behalve de programma’s voor scholen worden er co-creatiebijeenkomsten georganiseerd voor regionale partners. Deze bijeenkomsten staan in het teken van kennis en ervaringen delen en nieuwe, meerjarige samenwerkingen op gebied van voedseleducatie verkennen.

Alle ondernemingen en organisaties in regio Noordoost-Brabant die mee willen werken aan een gezonde en groene start voor kinderen zijn welkom: van boer tot supermarkt en horeca, van lokale beleidsmakers tot regionale samenwerkingsorganisaties.

Aanmelden

Op 28 mei en 27 juni vinden de eerste co-creatiesessie plaats. Meer weten of aanmelden? Klik hier.  Of download de flyer.
 

AgriFood Capital ‘is partner van Regio Deal Noordoost Brabant. Op deze manier maken wij 'Smikkelen van eetbaar groen’ mede mogelijk.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverspilling
  • Financiëring

PPS call Landbouw Water Voedsel open

15 april 2024