Nieuwe samenwerking sociale innovatie van start
  • Ondernemers

13 maart 2024

Nieuwe samenwerking sociale innovatie van start

Bij innovatie wordt meestal meteen gedacht aan technologische innovatie. Maar om technologische innovatie tot een succes te maken, moeten medewerkers in organisaties en bedrijven er ook goed mee kunnen omgaan. 
Dat vraagt meer en meer om sociale innovatie.

Sociale innovatie gaat over het innovatief gedrag binnen organisaties. Het is gedrag dat ervoor zorgt medewerker proactief hun werkzaamheden op andere, vernieuwende manieren inrichten zodat de gewenste vernieuwing en verbetering ook echt gerealiseerd worden.
 

Nieuwe samenwerking van start

Noordoost-Brabant is een regio met veel maakindustrie waar veel technologische innovaties ontwikkeld worden. Om deze innovaties succesvol te laten landen, gaan AgriFood Capital, arbeidsmarktsamenwerking Noordoost Brabant Werkt en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) bedrijven helpen om bij technologische innovatie de juiste koppeling te maken met sociale innovatie. Dit doen de drie partijen in het nieuwe samenwerkingsproject ‘Sociaal innoveren’.


De mens achter de innovatie

Projectleider Jos van Asten, programma manager bij Noordoost Brabant Werkt: “Technologische innovatie kan niet zonder sociale innovatie. Als medewerkers de technologische innovatie niet kunnen toepassen in processen, producten en diensten krijg je niet de gewenste vernieuwing en vooruitgang.”

De mens is dus van grote invloed op het innovatiesucces. “Vooral in maakregio Noordoost-Brabant”, vervolgt Jos. “Tegelijkertijd gaan bedrijven door de krapte op de arbeidsmarkt in de volle breedte meer én sneller inzetten op digitalisering en automatisering van hun systemen en processen. Met onze aanpak zorgen we ervoor dat de investeringen ook daadwerkelijk ‘landen’ in de organisatie en tot meerwaarde leiden.”


Voucherregeling sociale innovatie

De drie samenwerkende partijen bieden bedrijven ondersteuning door middel van expertise, bijeenkomsten (kennisuitwisseling) en financiële ondersteuning voor sociale innovaties.

De voucherregeling ‘Technologische en Sociale innovatie’ is bedoeld voor bedrijven die de eerste stappen of juist vervolgstappen willen zetten in de koppeling tussen technologische en sociale innovatie.  Dit jaar is er een totaal bedrag beschikbaar van ongeveer 200.000 euro. Ondernemers kunnen deze vouchers (tot maximaal 20.000 euro) inzetten voor bijvoorbeeld ondersteuning door een  innovatie expert om de menselijke aanpak binnen de organisatie te versterken.
 

Voorbeelden van voucheractiviteiten
 

  • Creëren van bewustwording binnen het bedrijf
  • Ophalen van de hulpvraag en omzetten naar een plan op maat 
  • Workshops en opleidingstrajecten op het gebied van leiderschap, zowel op directieniveau als middenkader. 

Jos: “Met deze vouchers kun je als bedrijf écht stappen zetten. We kijken naar ideeën achter de technologische innovatie en de consequenties die dit voor het personeel heeft. Door medewerkers te betrekken bij de integratie en adaptatie en HR te ontzorgen, creëren we draagvlak voor de innovaties. Betrokken werknemers zorgen immers voor blijvende impact.”


Kickoff 27 september met ontbijtsessie 

Het nieuwe samenwerkingsproject ‘Sociaal innoveren’ gaat officieel van start met een ontbijtsessie ‘Starten Met Sociale Innovatie’ op dinsdag 27 september bij Agri&Food Plaza in ’s-Hertogenbosch. De bijeenkomst is bedoeld voor ondernemers uit Noordoost-Brabant uit de maakindustrie. Op het programma staan de nieuwe regionale aanpak met mogelijkheden voor bedrijven, de voucherregeling én het realiseren van succesvolle innovatie. 

Paul van Zoggel, research developer bij Jheronimus Academy of Data Science (JADS), is een van de sprekers. “Na vier jaar technische en agro-innovatie is bij ons ook wel de conclusie dat de sociale innovatie kant de missing link is.”
 

Aanmelden voor de ontbijtsessie

Ben je ondernemer en wil je weten hoe we je kunnen helpen met sociale innovatie? Meld je dan nu hier aan. Graag tot dan!

 

‘Sociaal innoveren in Noordoost-Brabant’ is een samenwerking van AgriFood Capital. Noordoost Brabant Werkt en Stichting Ontwikkelfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) in het kader van het programma Food In Transitie (FIT) 2030. FIT 2030 richt zich op het toekomstbestendig maken van de voedselindustrie. De foodsector is in transitie. Om relevant te blijven, moeten bedrijven en medewerkers mee in die verandering. FIT 2030 helpt bedrijven om futureproof te zijn en slimmer te werken én produceren.

Technologische en sociale innovatie gaan hand in hand

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024