NXTGEN HIGHTECH geeft impuls aan handsfree voedselverwerking
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech
  • Skills & talent

19 maart 2024

NXTGEN HIGHTECH geeft impuls aan handsfree voedselverwerking

Na een voorlopige toekenning van 450 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds bijna een jaar geleden, is NXTGEN HIGHTECH deze maand officieel gestart.
Dat betekent dat ook de projecten binnen ‘Handsfree Voedselverwerking’ echt van start kunnen. AgriFood Capital is bij deze projecten betrokken 
vanuit Next Tech Food Factories.

NXTGEN HIGHTECH is een nationaal innovatieprogramma waarin (mkb)bedrijven, kennisinstellingen, regiopartijen en brancheorganisaties samenwerken aan een nieuwe generatie hightech machines en apparatuur. In diverse projecten werken zij aan nieuwe technologieën die oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie, gezondheid, veiligheid en agrifood. 
 

Next Tech Food Factories

Een van de NXTGEN HIGHTECH gebieden binnen het toepassingsgebied Handsfree Agrifood is de ‘Handsfree Voedselverwerking’. Hierin werkt een viertal consortia met verschillende typen bedrijven, van mkb tot grootbedrijf, samen met kennisinstellingen aan de inzet van slimme technologieën en robotica in voedselverwerkende bedrijven. 

AgriFood Capital en Brainport Development hebben vanaf het begin een rol gespeeld in de totstandkoming van de projecten, samen met onder andere FME en Food Tech Brainport. De vier NXTGEN HIGHECH projecten zullen worden uitgevoerd onder de vlag van Next Tech Food Factories, de programmatische samenwerking van AgriFood Capital en Brainport Development. 
 

Enorme boost

“Geweldig dat we nu, samen met alle bedrijven en andere partners, officieel van start kunnen met het programma NXTGEN HIGHTECH", aldus Lisanne van Oosterhoud, programmamanager van Next Tech Food Factories. “Dit programma speelt een belangrijke rol in het creëren en behouden van een sleutelpositie voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de voedselwerking. Door verder te bouwen aan mooie en krachtige innovatie-ecosystemen kunnen we positieve economische, ecologische en sociale impact genereren, voor huidige én toekomstige generaties. Dat doen we door met en van elkaar te leren, cross-overs te leggen en kritische vragen blijven te stellen. Slimme technologieën geven een enorme boost aan duurzame, efficiënte en veilige handsfree voedselverwerking en daarmee aan de voedselketens van de toekomst.” 
 

Versterken van de Nederlandse hightech positie   

Het doel van NXTGEN HIGHTECH is om in 2030 nieuwe technologische machines en productietechnologieën te hebben ontwikkeld voor verschillende toepassingsgebieden. Hiermee wil dit innovatieprogramma  bijdragen aan het verdienvermogen en de concurrentiepositie van de Nederlandse hightech sector, evenals de werkgelegenheid. ‘Handsfree Voedselverwerking’ richt zich daarbij op technologische innovatie in de voedselverwerkende industrie, met name in de fruitsector en in de productie van maaltijden en lokale (Nederlandse) thee.

NXTGEN HIGHTECH geeft impuls aan handsfree voedselverwerking
Slimme technologieën geven een enorme boost aan aan de voedselketens van de toekomst.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024