Precisielandbouw krijgt eigen campus
  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

18 maart 2024

Precisielandbouw krijgt eigen campus

Precisielandbouw is een van de oplossingen voor toekomstbestendige landbouw. Om deze vorm van landbouw toegankelijker voor voedselmakers te maken, start precisielandbouwer Jacob van den Borne nu de internationale VD Borne Campus. 

Jacob is vooruitstrevend in het testen, valideren en omarmen van de nieuwste precisielandbouwtechnieken. Technieken die essentieel zijn om te komen tot toekomstbestendige landbouw in Nederland. Veel van die technieken zijn echter nog kostbaar en te complex voor de gemiddelde teler.

VDBorne Campus heeft als doel precisielandbouw laagdrempelig toegankelijk te maken voor telers en andere belanghebbenden. Door middel van werk-, test- en ontwikkelfaciliteiten biedt de campus een praktijkomgeving voor technische toeleveranciers. 

Precisielandbouw krijgt eigen campus

Samenbrengen van mensen en kennis


”Door mensen en kennis samen te brengen verwacht ik dat de mogelijkheden toenemen om zonder overlast producten te kweken”, vertelt Jacob van den Borne aan Eindhovens Dagblad. “Ik heb twee kinderen en die willen graag ook boer worden. Daarom wordt in de nieuwe campus samengewerkt met opleidingen zoals de HAS en de MAS."

"We kunnen vanuit de Agrocampus straks rondleidingen verzorgen en netwerken versterken, want de boeren maken onderdeel uit van onze totale samenleving", vervolgt hij. "We kunnen alleen maar succesvol oogsten als er draagvlak blijft.”

 

"Nieuwe campus versnelt ontwikkeling en adoptie van precisielandbouw"

 

Validatie- en testcentrum

De campus is een doorontwikkeling van het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw. Telers kunnen in deze inspirerende omgeving de nieuwste precisielandbouwtechnieken ervaren, testen en aanleren aan de hand van evenementen, kennisuitwisseling en netwerkontwikkeling. Samen met universiteiten en onderzoeksinstituten vormt de nieuwe campus de komende zeven jaar ‘precisievalidatie- en testcentrum’. Daarmee draagt VDBorne Campus bij aan het verduurzamen van de landbouw in Nederland én Europa. 

AgriFood Capital is betrokken bij de ontwikkeling van de VDBorne Campus via verschillende samenwerkingen in AgriFoodInnovation en AgroProeftuin de Peel. AgriFoodInnovation en AgroProeftuin de Peel worden ondersteund door Regio Deal Noordoost Brabant.
 

Landbouw precisiedagen 

De VDBorne Campus werd officieel gelanceerd op de PrecisionDays op 25 en 26 augustus jl. bij de Boerderij van de Toekomst in het Brabantse Reusel. Ruim 800 bezoekers lieten informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw. Zo’n 50 toeleveranciers presenteerden zich aan telers, professionals, studenten en anderen. 

Op de Precision Days demonstreerden diverse bedrijven hun nieuwste technieken. Voorbeelden hiervan zijn de landbouwrobot Robot One van Pixel Farming Robotics en de SkyHive, een vliegveld voor drones die orders van boeren in een straal van 20 kilometer kunnen verwerken. 

De jaarlijkse PrecisionDays zullen voortaan op de VDBorne Campus worden gehouden. Lees het verslag van de PrecisionDays 2023 op de website van Landbouw en Voedsel Brabant.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024