Silke van Helvoirt wint eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge
  • Startups
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

21 maart 2024

Silke van Helvoirt wint eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge

Met het project ‘Get Saucy’ heeft Silke van Helvoirt, student Food Innovation bij HAS green academy, de ZERO Food Waste Challenge Award 2022-2023 gewonnen. Deze award is bestemd voor de student of groep studenten met het meest impactvolle voedselverspillingsproject van de ZERO Food Waste Challenge voor hbo-studenten.

Na de succesvolle Brabantse editie van de HBO Challenge Voedselverspilling in 2021-2022, organiseerde HAS green academy in 2022-2023 samen met andere hogescholen de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. Studenten gingen aan de slag met verspillingsvraagstukken van bedrijven en volgden meerdere masterclasses. 

Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten in heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat onnodig wordt verspild in scholen, instellingen en in de voedselindustrie. Maar liefst 100 studenten van zeven hbo-instellingen deden mee.

 Silke van Helvoirt wint eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge

De winnares


De winnares Silke van Helvoirt ontwikkelde gedurende de challenge ‘Get Saucy’ een kant-en-klare saus die vanuit de diepvries in portieblokjes kan worden gebruikt. Het doel is dat op deze manier meer broccolistronken en -bladeren op het bord van de consument belanden. 

Bij de oogst van broccoli belandt namelijk slechts 20% van de broccoli op ons bord en 80% van de broccoliplant blijft op het land liggen. En dat is jammer, want de plant zit boordevol voedingsstoffen en is goed eetbaar, zowel de stronken als de bladeren. Door de portieblokjes kunnen consumenten ook makkelijk porties bepalen en zo is er minder voedselverspilling.

Lees hier meer over dit project.

De runners-up


Naast de winnaar zijn er nog twee runners-up. Student Bonita Jansen van HAS green academy heeft met haar project ‘STRONQ’ kant-en-klare hartige pannenkoeken ontwikkeld met daarin 23% geredde broccolistronken. Carmen van Viegen en Reinier Jopse van Aeres Hogeschool hebben samen een serie kleine opdrachten van de ZERO Food Waste Challenge uitgevoerd voor een schoolomgeving (Yuverta). Door de reststromen tijdens de voedselpractica te verwerken tot een in te vriezen groentebouillon, hebben ze 70% voedselverspilling kunnen voorkomen.
 

Nieuwe cases en studenten gezocht

Het doel is om volgend jaar nog meer hogescholen aan te laten haken bij de ZERO Food Waste Challenge en om zo nog meer studenten te inspireren om voedselverspilling te voorkomen. Werk je bij een hogeschool en heb je interesse om samen met hbo-studenten deel te nemen? Of ben je een foodprofessional en wil je een Food Waste Challenge voor studenten indienen? Kijk hier meer informatie en neem contact op met HAS green academy.
 

De Zero Waste Food Challenge wordt georganiseerd door HAS green academy, in samenwerking met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank. Lees hier meer over de challenge. AgriFood Capital is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Inschrijving Food100 van 2024 geopend

09 april 2024