Terugblik Talkshow ‘Brabant Voorop in Vernieuwend Boeren’

Op 25 mei jl. vond in Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch de Talkshow Brabant Voorop in Vernieuwend Boeren plaats. Met ruim 40 bezoekers op locatie, zo'n 300 livestreamvolgers, prikkelende gesprekken aan tafel én verhalen van inspirerende koks en ondernemers werd het een meer dan geslaagd event.

01 juni 2022

Samenwerken is de sleutel


De uitdagingen voor de agrifood sector zijn groot, en de weg naar een duurzame landbouw- en voedselketen gaat écht niet gemakkelijk zijn. Dat vraagt om samenwerken, slim omgaan met (elkaars) kennis en kunde, naar elkaar luisteren en elkaar écht begrijpen. Dat is nodig om de sector te verduurzamen.

Dit was de gemene deler tussen de vier verschillende gesprekken die aan tafel gevoerd werden onder leiding van dagvoorzitter Maaike de Reuver. In elk gesprek stond één van de vier doelstellingen uit het recent vastgestelde beleidskader landbouw en voedsel 2030 centraal: Meest duurzaam en circulair, Economisch toonaangevend, Natuur- en landschapsinclusief en Gemeenschapsinclusief.
 


Noordoost-Brabant

In het programma zaten ook verschilmakers uit Noordoost-Brabant en/of uit projecten van AgriFood Capital. Zoals boer Jasper Spierings uit Oss, precisielandbouwer Jacob van den Borne van de Boerderij van de Toekomst en Sandra van der Poll van JADS. Ook Annemarie Moons schoof aan tafel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Yuverta en bestuurslid van AgriFood Capital.

Jacob van den  Borne: “Ik ben er heilig van overtuigd dat wij in Brabant een streepje voor hebben op de rest van Nederland.“ Sandra van der Poll van JADS ziet een belangrijke rol voor data weggelegd als het gaat om de voedselketens van de toekomst: “Het ontsluiten van data van het begin van de keten tot aan het eind en daar tussenin is daarin een hele mooie sleutel.”

Een slimme, waardevolle, circulaire en verbonden agrifood sector vraagt om samenwerking van alle betrokken partijen, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Annemarie Moons: “Mensen in Brabant zijn gericht op samenwerking. Hou dat vast!”

 

Inspirerende verhalen opgetekend


In Brabant bevinden zich in iedere schakel van de keten van boer tot bord inspirerende en innovatieve bedrijven. De provincie Noord-Brabant bracht de verhalen van een aantal van deze bedrijven samen in een digitaal magazine.

Dit magazine staat in het teken van de beweging naar een slimme, waardevolle, circulaire en verbonden agrifood sector 2030 in Brabant. Met verhalen van onder andere The Protein Brewery die met een alternatief voor dierlijke eiwitten de eiwittransitie wel eens zou kunnen versnellen. En van Jacob van den Borne die grote kansen ziet om met data en hyperinnovatieve systemen de biodiversiteit wil behouden.

Het Magazine Landbouw en Voedsel 2030 is hier te lezen, beluisteren en bekijken.