- Ondernemers
- Netwerk
- Voedselverwerking
- Innovatiehub

Op woensdag 26 november 2025 vond het AgriFood Capital Netwerkevent plaats. Een bruisend gezelschap van bestuurders, ondernemers, jonge foodtalenten, onderwijsinstellingen en andere betrokken voedselveranderaars schoof aan bij de Trend Table lunch. Het thema van deze editie was ‘Perspectivistische lenigheid’: hoe we kunnen loskomen van ons eigen gelijk en letterlijk én figuurlijk plaatsnemen aan de andere kant van de tafel om nieuwe perspectieven te ontdekken. De Trend Table groeide daarmee uit tot een tafel van ontmoeting, verbinding en het leren kijken door de ogen van de ander.
De bijeenkomst, die werd gekenmerkt door een twist en een duidelijke boodschap, stond onder leiding van trendwatcher Hans Steenbergen, directeur van Food Inspiration.
Jack Mikkers (voorzitter bestuur AgriFood Capital) en Sander Groenen (directeur AgriFood Capital) trapten af met een blik op de strategische koers van de organisatie. Centraal stond de vraag hoe we Noordoost-Brabant, de provincie, Nederland én de wereld samen mooier kunnen maken.
Jack Mikkers benadrukte de kracht van samenwerking in de regio: “In Noordoost-Brabant werken we via de achterdeur samen. We vinden elkaar makkelijk, komen bij elkaar over de vloer en moeten deze kracht inzetten om economisch sterker te groeien. Voor het behoud van de brede welvaart is minimaal 2% economische groei nodig en dat halen we nu niet. Daarom moeten we investeren in het versterken van het economische fundament én nieuwe verdienmodellen ontwikkelen die de economie aanjagen. Samen gaan we aan de slag om het goede te doen voor het perspectief van Noordoost-Brabant.”
Sander Groenen sloot zich daarbij aan: “We willen niet alleen laten zien wat we hebben gedaan, maar vooral waar we sámen aan willen werken. Hier aan tafel zit de volledige Triple Helix – en dat is goud. Samen moeten we de handschoen verder oppakken om het in de toekomst goed te blijven doen.”
De programmamanagers van AgriFood Capital gaven de aanwezigen een inkijk in de lopende activiteiten. Op het gebied van AgriTech, FoodTech, MKB, startups en andere innovatieve domeinen presenteerden zij, samen met ondernemers uit de regio, waar AgriFood Capital zich dagelijks voor inzet.
Een van deze ondernemers was akkerbouwer Jacob van de Borne, die zijn bedrijf richt op innovatieve aardappelteelt. Hij benadrukte het belang van technologie in de sector: “We moeten laten zien wat er technisch allemaal al kan. Zo bieden we perspectief aan de sector en aan individuele boeren. Satellieten, sensoren, drones; er is al zoveel mogelijk. Op onze akkers komen onderzoeken en proeven tot leven.”
Programmamanager Joost van Boxtel presenteerde het nieuwe MKB-programma: “We willen ook van betekenis zijn voor niet-agri en niet-food ondernemers. In onze regio zijn ruim 20.000 MKB-ondernemers actief. Door de kennis en ervaring van gevestigde ondernemers breder in te zetten, kunnen we elkaar verder brengen.”
Bestuursvoorzitter Jack Mikkers sloot de dag af met een duidelijke oproep: “We willen al jullie passies bij elkaar brengen en samen de brede welvaart aanjagen. We zijn al jaren aanwezig bij de Trend Table om onderwijs, ondernemers en overheid samen te brengen. We hopen dat iedereen zich verenigt en samen met ons inzet voor de brede welvaart van Noordoost-Brabant. Én dat jullie volgend jaar weer hier met ons aan tafel zitten.”



