Verspilling van brood en banket neemt af
  • Ondernemers
  • Startups
  • Innovatiehub
  • Voedselverspilling
  • Regio Deal

22 maart 2024

Verspilling van brood en banket neemt af

Door het dagverse karakter van brood verdient verspilling in de broodsector grote aandacht. Niet alleen bij consumenten thuis, maar ook in de keten. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, om vervolgens verspilling gericht aan te pakken. En met succes want de verspilling van brood en banket neemt af. 

Inzicht door monitoring

Op basis van de aangeleverde registraties is het aandeel in reststromen (ten opzichte van productievolume) van banket met 27% afgenomen (2022 t.o.v. 2020) en het aantal retouren van brood is zelfs met 30% gedaald ten opzichte van 2020. Monitoring geeft de bakkerijen een goed beeld waar de reststromen en verspilling ontstaan. Ook krijgen bedrijven inzicht in hoe ze presteren ten opzichte van het sectorgemiddelde. Dit werkt voor veel bakkerijen motiverend.
 

Diervoeding

Vrijwel al het brood dat overblijft in de supermarkt en teruggaat naar de bakkerijen, gaat naar de diervoederindustrie. Daar verwerken ze het brood tot diervoeding. Diervoeder is een hoogwaardigere bestemming op de Ladder van Moerman dan bijvoorbeeld vergisting, compostering of verbranding. De verwerking tot diervoeder valt volgens de Europese definitie niet onder verspilling. Toch is het voorkómen van deze reststroom in de keten is beter.

 

Verspilling van brood en banket neemt af

Verspillingsvrije Brood- & Banketketen

De NVB en bakkerijen blijven zich dan ook de komende jaren inzetten om de reststromen en verspilling verder te reduceren. Dat doen zij onder andere binnen het cluster Verspillingsvrije Brood- & Banketketen van het Circulair Food Center. In dit cluster werken bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden samen aan een efficiëntere, verspillingsvrije broodketen. Enerzijds door de totale verspilling in de bakkerij te verminderen. Anderzijds door retourstromen van supermarkten verder terug te dringen. Ook moeten de producten die retour komen nog beter verwerkt kunnen worden tot diervoeding.

Duurzaam voedselsysteem

“Verbouwen, verwerken, bakken en vervoeren. We stoppen veel energie in de productie van ons brood en banket. Het is dan ook zonde als dit voor niets is geweest,” aldus Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Het verminderen van voedselverspilling begint met inzicht door monitoring. Voorkomen van verspilling in een efficiënte brood- en banketketen is een effectieve stap naar een verantwoord en duurzaam voedselsysteem.”

Het Circular Food Center is een initiatief van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. AgriFood Capital is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling en mede-initiatiefnemer van de Regio Deal.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024