voedselveranderaar Inge Vleemingh, oprichter De Goedgevulde Spaarvarkens

01 januari 0001

voedselveranderaar Inge Vleemingh, oprichter De Goedgevulde Spaarvarkens

Voedselveranderaar; iedereen kan het worden. Daarvan is Inge Vleemingh overtuigd. ‘Gewoon door andere keuzes te maken als het gaat om het inkopen van eten’ zegt ze te midden van haar ‘spaarvarkens’. Inge Vleemingh is zo’n voedselveranderaar. Ze belandde door haar aanpak in 2017 en 2018 op de lijst Food100, een initiatief van AgriFood Capital om veelbelovende voedselvisionairs met elkaar in verbinding te brengen. In 2018 kreeg Inge zelfs een eervolle vermelding op Food100.

Go nuts

En dan te bedenken dat Inge voorheen weinig op had met food. Tenminste, niet dusdanig dat ze dacht dat haar bestaan er ooit om zou gaan draaien. Wel was ze vanuit haar jeugd bekend met het boerenbestaan. Zo hadden haar beide opa’s een boerenbedrijf. En thuis in de Achterhoek groeide ze op met dieren om haar heen. Inge koos echter voor een studie tuin- en landschapsinrichting. Inge: ‘Ik was meer van de bomen en de bossen. Via een vervolg master landschapsarchitectuur kwam ik terecht in de Peel in Limburg. Ik ben afgestudeerd op Go nuts. Een plan voor duizenden varkens in een groot voedselbos in plaats van stallen. Het omhelst een afwisselend, vitaal en levendig landschap, geïnspireerd op de Spaanse landschappen waar de Iberico varkens lekker rondscharrelen.’

Landscaping the food

En zoals dat wel vaker gaat, van het één kwam het ander. Vanuit het afstudeerproject Go nuts in de Peel raakte Inge in contact met Liesbeth de Theije van de Regio Noordoost-Brabant. ‘Samen met Liesbeth heb ik het project Landscaping the Food opgezet.’ Landscaping the Food is een uitwerkingsplan om Agroproeftuin de Peel, ook in samenwerking met stedenbouwkundig bureau Studio Vermeulen, om te vormen tot een circulair landschap. Een plek waar wordt gebroken met de traditionele manier van voedselproductie, met eindeloos veel stallen met varkens en koeien. Het is een perspectief voor een circulaire productie van dierlijke en plantaardige eiwitten.

voedselveranderaar Inge Vleemingh, oprichter De Goedgevulde Spaarvarkens

Intussen viel Inges plan Go nuts goed bij onder andere de Provincie Noord-Brabant. ‘De provincie was helemaal enthousiast, maar geen boer wilde ermee beginnen. Niemand durfde het aan of zag er een verdienmodel in. Reflecterend bij de kerstboom in 2016, dacht ik, als er zoveel enthousiasme is, maar niemand durft het aan, dan doe ik het zelf. Uit de overtuiging dat het anders moet én kan. Ik had niets te verliezen en ben gewoon begonnen. Vanuit mijn achterzak kocht ik mijn eerste tien varkens. Mijn bedrijf De Goedgevulde Spaarvarkens was geboren. Ik zal nooit vergeten hoe de eerste varkens vrij rond raceden op het terrein bij ons huis (zo’n 3.000m²). Ze zagen er zó blij uit. Geweldig om te zien!’

Varkens houden én verkopen

‘Gek genoeg is mijn grootste uitdaging niet om de varkens te verzorgen. Het houden van varkens is op deze manier namelijk helemaal niet zo moeilijk, als je maar goed kijkt wat ze nodig hebben, worden ze vanzelf groot. Van de eerste tien varkens heb ik drie zeugen gehouden om mee te gaan fokken. Gemiddeld lopen hier nu dertig a veertig varkens en biggen rond; in de winter wat minder dan in de zomer. De Goedgevulde Spaarvarkens werkt samen met enkele lokale bakkers, supermarkten en een kaasmakerij in de regio. Wat zij aan onbewerkt voedsel – zoals brood, groenten, kaas en fruit – niet meer kunnen verkopen, doneren ze aan onze varkens. Wij halen ‘hun waste’ op en voorkomen daarmee dat het eten wordt weggegooid.

Bij de verzorging van de varkens word ik geholpen door mensen die op zorgboerderij Den Besselder in Halle werken. Zo is Teun van deze zorgboerderij enkele dagen per week mijn steun en toeverlaat bij het uitpakken van al het voedsel. In de afgelopen twee jaar heb ik in het organiseren van deze bedrijfsactiviteiten mijn weg wel gevonden. De grootste uitdaging blijkt het vermarkten van het vlees van de varkens. Daarvoor zoek ik steeds naar manieren om mensen te beïnvloeden om andere keuzes te maken als het gaat om het kopen van vlees. Ik houd de website bij, bedenk nieuwe recepten en probeer steeds iets nieuws te verzinnen. Wat mij in het begin heeft geholpen is dat chef-kok Estée Strooker, bekend van 24kitchen, mijn eerste varken kocht om van kop tot kont te gebruiken. Ik verkocht mijn eerste varken al voordat ik hem had.’

Andere keuzes in voedsel resulteren in een ander landschap. Het kán echt!

Samenwerken verrijkt

‘Wat ik in twee jaar het meest heb geleerd, is om niet alles alleen te willen doen. Zo vraag ik met enige regelmaat mijn schoonvader om nuchter advies over de varkens. Hij heeft zo’n vijftig jaar ervaring met varkens in de reguliere varkenshouderij. Toen ik begon met varkens houden, stopte hij er net mee. Daarnaast is er een hele leuke samenwerking ontstaan met Edward Goossens, een startend culinair ondernemer. Hij maakt heerlijke paté van onder andere het hart, de nieren en levers van mijn varkens.

Samenwerken verrijkt! Ik ben zelf op dat vlak geïnspireerd door Joel Salatin, een Amerikaanse natuurboer, die hier al regelmatig is geweest. Zijn visie is: wat anderen beter kunnen doen, moet je door hen laten doen. Zo komen er steeds nieuwe mensen en dingen op mijn pad die mij helpen om De Goedgevulde Spaarvarkens te ontwikkelen. Mijn ambitie is alles van het varken maximaal te verwaarden. Zo is het idee ontstaan om zeep te maken van de varkensreuzel. Om op deze manier met mijn bedrijf bezig te zijn; daar word ik zó blij van.’

Meer biodiversiteit

‘Blij word ik ook als ik merk dat er meer mensen zijn die interesse hebben om zélf varkens op deze manier te gaan houden. Speciaal voor hen ontwikkelde ik een workshop varkens houden. Daarin deel ik alles wat ik de afgelopen jaren ben tegengekomen. Hoe meer mensen deze keuze maken, hoe meer het landschap zal veranderen in het landschap zoals ik dat voor ogen heb; een rijker landschap met meer variatie en meer biodiversiteit. Het kán!’