Witte bonen, zwarte bonen..
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Innovatiehub

18 maart 2024

Witte bonen, zwarte bonen..

Op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel is deze maand het proefveld met witte en zwarte bonen geoogst. Dit is uniek, want voor het eerst zijn deze bonen op zandgrond geteeld. Proeflocatieboer Chiel de Haas onderzoekt hoe deze gewassen het doen op zandgrond, of ze goed te oogsten is zijn en wat de opbrengst kan zijn. 

“Het oogsten zelf kostte wel wat hoofdbrekens”, vertelt Tim van Summeren, teeltadviseur bij CZAV. “Het meest geschikt is een pindadorser. Echter, die is in de Peel nergens te vinden.”
 

Boven verwachting

Bij het dorsen moeten de witte en zwarte bonen uit de peul geklopt worden. Daarbij is het risico dat de bonen uit de machine op het land vallen of breken. Met name als het kloppen te hardhandig gaat. “Bonen zijn anders dan veldbonen, relatief breekbaar.” Maar volgens Tim  verliep de bonenoogst verder boven verwachting. “Het geoogste product ziet er goed uit.” De kisten met bonen staan nu voor de droogwand. Binnenkort is de exacte opbrengst bekend.

 

Op de proeflocatie zijn voor ‘t eerst witte en zwarte bonen op zandgrond geteeld. 

Witte bonen, zwarte bonen..

Vol gewas 


Ook de teelt van de bonen verliep goed. Dat kwam door de goede weersomstandigheden. “Alles bij elkaar was het een massaal en vol gewas. Er is geen vergelijkingsmateriaal met vorig jaar van bonenteelt op het zand. Maar elders in het land lijkt de bonenopbrengst tot 25% hoger te zijn dan vorig jaar.”
Lees het volledige verhaal op de website van AgroProeftuin de Peel.

Ondersteuning 


Chiel de Haas en Tim van Summeren willen met de teelt van witte en zwarte bonen op zandgrond de landbouw verder verduurzamen. Wil je net als hen aan de slag met nieuwe gewassen of innovatieve teeltmethoden? AgroProeftuin de Peel kan je daarbij ondersteunen. Kijk voor de mogelijkheden op www.agroproeftuindepeel.nl.  Op deze website zijn meer ervaringsverhalen van proeflocatieboeren te lezen. 

 

AgroProeftuin de Peel is een samenwerking van AgriFood Capital, RNOB, de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS green academy en Wageningen University & Research en wordt mede gefinancierd door de Regio Deal Noordoost Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden. AgriFood Capital is aanvoerder van dit innovatieconsortium.

In AgroProeftuin de Peel werken voedselveranderaars aan een toekomstbestendige landbouw

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024