Alternate Text

Innovatie staat centraal in AgriFood Capital Noordoost-Brabant tijdens de 4de Dutch Agri Food Week

24 september 2018

Met ruim 30 events is DAFW in Noordoost-Brabant grootser dan ooit

Wat eten we nu en in 2050? Tijdens de 4de editie van de Dutch Agri Food Week (DAFW) krijgen bezoekers bij de boer, de voedselproducent, de kok, de wetenschapper en andere agrifood-experts een antwoord op deze interessante vraag. Van 5 tot en met 16 oktober 2018 staat heel Nederland weer in het teken van de toekomst van ons eten. Ondernemers, kennisinstellingen in overheden in AgriFood Capital Noordoost-Brabant laten samen zien hoe innovatief de regio is op het gebied van agrifood Bezoek een van de ruim 30 events tijdens DAFW2018 en ervaar het zelf.

Noordoost-Brabant koploper in agri&food
Tijdens DAFW2018 worden er door het hele land zo’n 175 events georganiseerd. In AgriFood Capital Noordoost-Brabant laten ondernemers, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk zien hoe zij hard werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er nodig is om dat nog jaren voor elkaar te krijgen. Dat doen zij vanuit hun gezamenlijke ambitie om de koploperpositie van Noordoost-Brabant in agri & food verder te versterken. De regionale samenwerking in AgriFood Capital is niet voor niets één van de grondleggers van dit nationale podium voor innovatie in de agrifood sector.

Elies Lemkes, voorzitter Stichting Dutch Agri Food Week: ‘’Tijdens Dutch Agri Food Week vertellen we het verhaal van ‘grond tot mond’. Daarbinnen onderscheiden wij verschillende thematische ontwikkelingen, zoals voedsel en gezondheid, voedseleducatie, transparantie, innovatie en andere ontwikkelingen in de sector.’’

Het programma in Noordoost-Brabant
Tijdens DAFW 2018 vinden iedere dag inspirerende en leerzame evenementen plaats in Noordoost-Brabant voor agri & foodprofessionals, studenten en consumenten met een interesse voor voedsel en voedselproductie. Hieronder een overzicht van alle evenementen in Noordoost-Brabant. Kijk voor het actuele en complete programma op www.dutchagrifoodweek.nl.

Keukenbazen – ‘s-Hertogenbosch - Zaterdag 6 oktober en woensdag 10 oktober
Keukenbazen is een kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar uit verschillende gemeenten in Noordoost-Brabant. Tijdens de Mega Live KookBattle op 6 oktober koken de kinderen samen met een topkok hun gerecht bestaande uit gezonde producten uit hun eigen buurt. Op woensdag 10 oktober wordt het winnende team bekend gemaakt door een vakjury. Dit event is een initiatief van AgriFood Capital

Open doors for talent - verspreid in de regio - Dinsdag 9 oktober
Leerlingen van ROC De Leijgraaf, ROC Koning Willem Ien AOC Helicongaan gedurende één dag op pad om kennis te maken met toonaangevende bedrijven in de regio. Gedurende deze dag kunnen ze de sfeer ‘proeven’ en krijgen ze de gelegenheid om verder in gesprek te gaan met mensen die in deze bedrijven werken. Dit event is een initiatief van AgriFood Capital

Food100 - Veghel - Maandag 15 oktober en dinsdag 16 oktober
Gedurende Food100 ontmoeten dé 100 voedselveranderaars van dit jaar elkaar voor inspiratie, kennisdeling en vooral: om werk te maken van verantwoorde en duurzame voedselproductie. Het zijn 50 “changemakers onder 30” en 50 “gamechangers boven de 30”. Na het event lopen de 50 jonge changemakers mee als “CEO for a Day” in de bedrijven of projecten van de ervaren gamechangers. Onderdeel van het programma is een sessie met Jacqueline Pieters van Rabobank Banking for Food Inspiration Centre. Dit event is een initiatief van AgriFood Capital

Duurzaam en gezond aan tafel - ‘s-Hertogenbosch  - Woensdag 10 oktober
Met het landelijk beoefende programma Duurzaam en gezond aan tafel bieden Diverzio en de partners AgriFood Capital, Rabobank 's-Hertogenbosch en Omstreken en Stichting Godshuizen ondersteuning aan zorginstellingen die werk willen maken van beter eten in de zorg. Op 10 oktober vindt de kick-off plaats bij Reinier van Arkel in 's-Hertogenbosch, de oudste psychiatrische instelling van Nederland. Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door AgriFood Capital.

World Food Day - ‘s-Hertogenbosch - Zaterdag 13 oktober
Dit jaar staat de World Food Day in het teken van kansen die data en technologie bieden om eerlijke handel, duurzaamheid en gezondheid voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken. Gedurende deze dag worden aan de hand van workshops, talkshows, films, een streekmarkt en excursies laten zien waar het dagelijkse voedsel van de mens vandaan komt. World Food Day laat de bezoekers de nieuwste ontwikkelingen zien die kunnen helpen om honger op te lossen. Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door AgriFood Capital.

Food inspiration dayX - Veghel - Maandag 15 oktober en dinsdag 16 oktober
Food Inspiration Day staat dit jaar in het teken van ‘The perfect serve’. Tijdens dit inspiratie-evenement komen professionals in de horeca en foodservice in aanraking met de foodtrends van morgen. Het event biedt inspiratie op het gebied van food, consumententrends, nieuw ondernemerschap en businessmodellen. Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door AgriFood Capital 

Topkok in ZIN inspiratie lab - Veghel - Woensdag 17 oktober
In het inspiratie lab van de Sligro komen toekomstige en huidige topchefs uit Brabant samen om zich te laten inspireren door een internationale topchef. Tijdens een Q&A en masterclass van chef en kunstenaar Yann Bernard Lejard worden alle zintuigen van de aanwezige studenten en professionals geprikkeld. Culinair recensent en journalist Joel Broeckaert prestenteert deze dag. Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door AgriFood Capital.


Vertical Farming Mini-Makeathon – ‘s-Hertogenbosch - Vrijdag 5 oktober
DeTechnische Universiteit van München (TUM) en PlantLab organiseren de Mini-Makeathonin het Design Museum in ‘s-Hertogenbosch. Studenten en young professionals uit het veld van fooddesign, voedingswetenschappen en marketing werken op deze leuke dag samen in teams om een nieuw voedingsconcept te ontwikkelen voor verticaal gekweekte sla.

Food is fictie - ‘s-Hertogenbosch - Vrijdag 5 oktober tot en met dinsdag 16 oktober
Food is fictie laat in een designtentoonstelling, workshops en lezingen zien, horen én proeven hoe de mens zich voortdurend laat verleiden met aantrekkelijke ontwerpen en lekkere beloften. Ook de invloed van de designer op ieder zijn smaak komt aan bod. Tijdens workshops en interactieve lezingen ervaart men zelf hoe de mens zijn dagelijkse honger naar verhalen, betekenissen en verlangens is gaan stillen met thema’s als echtheid, ambacht, nostalgie, gezondheid, patriottisme en lust.

Fietsroute: Poule Den Dungen- Den Dungen - Vrijdag 5 oktober tot en met dinsdag 16 oktober
Tijdens de Dutch Agri Food Week is de knooppunten fietsroute Moestuin van Den Bosch door het Genootschap Poule Den Dungen en Vestingfietsen opgetuigd tot een uitgebreid arrangement. De route gaat langs prachtige oude boerderijen, boerderijen waar nog steeds voedsel wordt geproduceerd en de stad Den Bosch waar heden ten dage nog steeds Dungense koopmannen de in Den Dungen geteelde producten op de markt aanbieden.

Fietsroute: Moestuin van Den Bosch – ’s-Hertogenbosch e.o. - Vrijdag 5 oktober tot en met dinsdag 16 oktober
Tijdens de Fietsroute Moestuin van Den Bosch ontmoeten de bezoekers van de Dutch Agri Food Week de Hertogboeren en andere gepassioneerde agrarische ondernemers. Langs de route kan het prachtige boerenland en haar dieren worden bestudeerd en is het mogelijk om op andere plekken streekproducten te proeven, of om in de schoenen van de boer te stappen.

Foodtours door Den Bosch op de fiets - ‘s-Hertogenbosch - Vrijdag 5 oktober tot en met dinsdag 16 oktober
Anne Reijders gepassioneerd storyteller, foodverbeteraar en Bosschenaar heeft speciaal voor Den Bosch Celebrates foodtours samengesteld die men laat zien en proeven dat Den Bosch & food een bijzondere combinatie is. Foodtours die ze organiseert zijn: ‘Typisch Bosch’ en ‘Food Trends in Den Bosch’.

Rondleiding Stadsbrouwerij Wilskracht - Ravenstein - Vrijdag 5 oktober en zaterdag 13 oktober
Op zaterdag 6 en zaterdag 13 oktober organiseert Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein een gratis rondleiding in de brouwerij voor belangstellenden. Gedurende deze rondleiding wordt verteld over het maken van bier en hoe de brouwerij is ontstaan. Aansluitend wordt een proeverij georganiseerd waaraan de bezoekers kunnen deelnemen.

Theatervoorstelling Boerderij in de buurt - Berghem - Zaterdag 6 oktober
Toneelvereniging Amicitia speelt op zaterdag 6 oktober de bijzondere voorstelling “Boerderij in de buurt” in de Berchplaets in Berghem. De theaterproductie is ontwikkeld door Agrarisch Erfgoed Nederland en richt zich op eigenaren en bewoners van historische boerderijen, mensen die beroepsmatig en/of vrijwillig bij erfgoed en plattelandsontwikkeling betrokken zijn en al die anderen die iets hebben met oude boerderijen en het goede buitenleven.

Rondleiding Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle - Berghem - Zaterdag 6 oktober
Op zaterdag 6 oktober opent Paddenstoelenkwekerij van de Vorle in Berghem zijn deuren voor bezoekers. Gedurende een presentatie wordt vertelt over het bedrijf waarna er een rondleiding over de paddenstoelenkwekerij wordt georganiseerd waarin wordt verteld over de teelt van de paddenstoelen. Na afloop van de rondleiding staat er voor elke bezoeker een paddenstoelenhapje klaar.

Oogstfeest Van Akker tot Bakker – Heeswijk Dinther - Zondag 7 oktober
Samen met De Kildonkse Molen in Heeswijk-Dinther organiseert De Bakkers Lamers het gezellige oogstfeest met foodmarkt bij de molen. Tijdens dit oogstfeest proeven de bezoekers de sfeer van 'Akker tot Bakker' en de sfeer van het dorsen van het graan, het malen op de ouderwetse manier en het bakken door de bakker.

Pruuf de herfst – Land van Cuijk - Zondag 7 oktober
Land van Cuijk organiseert het evenement Pruuf de herfst, een culinaire ontdekkingstocht door het kleurrijke landschap rondom De Kuilen. Deelnemers starten bij De Valkhoeve in Mill en kunnen onderweg aanschuiven bij vijf verschillende culinaire gelegenheden om de herfst ook daadwerkelijk te proeven.

Lezing Boeren midden in de samenleving - Oss - Maandag 8 oktober
Ton Duffhues verzorgt in de Bibliotheek Oss een lezing met discussie over onze dagelijkse kost voor burgers en boeren. Ton Duffhues vertelt tijdens zijn lezing over de relatie tussen landbouw, voedsel en gezondheid. Ook zal een lokale agrarische ondernemer vertellen over zijn bedrijf.   

Sharing & Caring - ‘s-Hertogenbosch - Dinsdag 9 oktober
Tijdens Sharing & Caring kunnen bezoekers 20 genomineerde werken zien tijdens de expositie van de internationale ontwerpwedstrijd die Cor Unum jaarlijks uitschrijft. Studenten aan kunstopleidingen werd gevraagd om te onderzoeken hoe ontwerpen uit het verleden inspiratie bieden voor de ontwerptaal van vandaag en hoe dit is toe te passen in een persoonlijk ontwerp voor de gedekte tafel. Tijdens de expositie is tevens ook te zien hoe eigentijdse vormgevers de tafel dekken.

Keten! In Food - Rossum - Dinsdag 9 oktober
P2 geeft een kijkje in de keuken van diverse organisaties die bezig zijn met hun duurzame transitie. Op dinsdagmiddag 9 oktober kunnen de aangemelde organisaties in Agri en Food meedoen aan het georganiseerde programma. Vanaf 13.30 staan de deuren bij P2 open om met en van elkaar te leren.  

Total Use of Resources - Helmond - Dinsdag 9 oktober
Het Sustainable Food Initiative organiseert op het Food Tech Brainport Park in Helmond een bijeenkomst in het kader van de Dutch Agri Food Week. Op 9 oktober ligt de nadruk op Field Labs. Aan de hand van het thema 'Totaalgebruik van grondstoffen' wordt aangegeven hoe partijen kunnen samenwerken om de voedselproductie te verduurzamen.

Kidskookcaféwedstrijd - Helmond - Donderdag 11 oktober
In Helmond wordt voor de derde keer de kidskookcaféwedstrijd georganiseerd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de Helmondse basisscholen. Stichting Food Tech Brainport, Jong Helmond Lekker Gezond en Gemeente Helmond organiseren samen de culinaire kookwedstrijd. De grote finale van de wedstrijd vindt plaats op donderdag 11 oktober.

Kruid- en struintocht Maasheggen - Sambeek - Zaterdag 13 oktober
Tijdens de wandeling met een gids kan iedereen ontdekken, kijken, proeven en struinen door de weilanden, langs de Maas, door de Masheggen en in het bos voor de Vortumse Bergjes. Zo kunnen de deelnemers de rijke diverse flora van het Maasheggengebied zien én proeven. Tijdens de wandeling leren deelnemers over de bijzondere kruiden en wilde groente in het unieke Maasheggengebied.

Bakkie bij de boer – Noordoost-Brabant - Zaterdag 13 oktober zondag 14 oktober
ZLTO, LTO NL, LLTB en LTO organiseren samen met lokale afdelingen en individuele ondernemers het evenement Bakkie bij de Boer. Vele boeren organiseren gedurende deze dag iets op hun erf en burgers worden van harte uitgenodigd voor Bakkie bij de Boer. Iedereen mag een kijkje komen nemen bij een deelnemende boer en kan zo meer te weten komen over het boerenleven.

Proef een Goei leven – Land van Cuijk - Zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk biedt het 2-daagse arrangement Proef een Goei leven aan. Deelnemers bezoeken drie ambachtelijke foodlocaties in het Land van Cuijk, bereiden zelf een driegangendiner met producten uit de streek, overnachten bij De Valkhoeve in Mill en ondergaan de Waygu Experience bij De Lamperse Hei in Wanroij. Het arrangement wordt afgesloten met een bezoek aan het Pluk en Oogstfeest op en bij Kasteel Tongelaar in Mill.  

Pluk en Oogstfeest – Land van Cuijk - Zondag 14 oktober
Om de herfst te verwelkomen organiseert Land van Cuijk het culinaire Pluk en Oogstfeest. Gedurende deze dag kunnen bezoekers op Kasteel Tongelaar genieten van lokaal eten, een Smaakmarkt van producenten uit de regio, wildpluk-wandelingen en live-cooking. Kinderen kunnen kastanjes poffen, appels plukken en moes maken, tarte tatin bakken of natuurknutselen.


Oerfestival de Maashorst - Maashorst - Zondag 14 oktober
In de herfstvakantie wordt de Maashorst op de kaart gezet met een onvergetelijk en karaktervol oerfestival. Deelnemers van alle leeftijden worden tijdens deze dag uitgedaagd om het avontuur op te zoeken, ieders oerkrachten mogen naar boven gehaald worden. De Maashorst barst van activiteiten vol natuur, cultuurhistorie, archeologie en food.

De Ontbijtclub – ‘s-Hertogenbosch - Zondag 14 oktober
Met De ontbijtclub...duikt de diepte in krijgen bezoekers een kijkje in de spreekwoordelijke keuken van MATZER Theaterproducties. Samen met enkele aansprekende en inspirerende gasten worden uiteenlopende thema‘s en actualiteiten besproken. Tijdens dit event in ‘s-Hertogenbosch kunnen bezoekers genieten van livemuziek, koffie, thee en een heerlijk ontbijtje.

Global Goals Oss Wereldmaaltijd - Oss - Dinsdag 16 oktober
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag gevierd in Oss. Global Goals Oss nodigt een Osse chef uit om een Wereldmaaltijd te bereiden. Per persoon zijn er niet meer ingrediënten in de maaltijd verwerkt dan er beschikbaar zou zijn bij een eerlijke voedselverdeling wereldwijd.

Voedselbossen als toekomst van de landbouw? – Sint Michielsgestel - Dinsdag 16 oktober
In Sint-Michielsgestel is een experimenteel voedselbos te vinden, dit landbouwsysteem bootst een natuurlijk bosecosysteem na en produceert een grote variatie aan vers eten. Tijdens een excursie op 16 oktober kunnen bezoekers zien hoe het voedselbos werkt en is het mogelijk om producten uit het voedselbos te proeven.