Alternate Text

Unieke samenwerking Brabantse horecascholen: recepten van Brabantse grond

30 maart 2018

2e themamaand We Are Food jaar van start

Zeven Brabantse horecascholen gaan voor het eerst een intensieve samenwerking met elkaar aan. Hun leerlingen gaan ‘Brabantse’ recepten bedenken en die bundelen in een kookboek “BRBNT, van Brabantse grond”. Woensdag 4 april is de kick-off van ‘Voedsel van Brabantse bodem’, de 2e themamaand binnen het We Are Food jaar. De deelnemende scholen zijn: Summa College, ROC de Leijgraaf, Cingel College, Koning Willem 1 College en De Rooi Pannen (Tilburg, Eindhoven en Breda). De leerlingen laten iedereen opnieuw kennismaken met de herkomst van onze producten en laten ze zien dat eten van het seizoen naar meer smaakt.

De uitdaging
In een wereld waarin de voedselvoorziening een steeds grotere opgave wordt, neemt ook de druk op de productieketen toe. Veel voedsel wordt op een heel andere plek geproduceerd dan waar het gegeten wordt. Als gevolg daarvan maakt ons eten vaak een lange reis, en kan een faire prijs voor de boer niet worden gegarandeerd. De noodzaak tot conservering is bovendien niet altijd goed voor de kwaliteit. En dat terwijl voeding van om de hoek vaak gezonder, goedkoper en veel minder milieubelastend is.

Horecaleerlingen van de zeven Brabantse mbo’s met een horecaopleiding gaan in het kader van het project onder meer op bezoek bij meer dan 40 Brabantse producenten, voornamelijk boeren, van duurzame lokaal- en seizoensgebonden producten. Daar leren ze wat de Brabantse grond en het seizoen betekenen voor het product, wanneer het op zijn best is en wat de consequenties zijn voor een gerecht. Alle deelnemende leerlingen volgen een opleiding tot zelfstandig werkend kok.

Producten van Brabantse bodem in spotlight
Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College en early adopter van de duurzame Dutch Cuisine-filosofie: “We kunnen de food footprint simpel helpen reduceren door te eten van dichtbij en van wat het seizoen ons brengt. Dat besef leeft helaas slechts bij een enkeling. Uit onderzoek blijkt dat maar 5 procent van de Brabantse koks zich realiseert dat de herkomst van het eten dat zij iedere dag serveren van grote invloed is op het milieu – en op de kwaliteit. Ook de consument is bepaald niet bezig met de herkomst van zijn voedsel. Daarom ben ik zeer verheugd dat We Are Food komende maand de producten van Brabantse bodem in de spotlight zet.”

Vast onderdeel van onderwijsprogramma
Hanneke Majoor, directeur van De Rooi Pannen horeca Tilburg: “Honderden koks van morgen gaan op een inspirerende manier in aanraking gekomen met lokaal, seizoensgebonden ingrediënten; ze leren daarmee gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden. Daarnaast worden er nieuwe verbindingen gelegd tussen de markt, de horecaprofessional en de consument. Uiteraard streven we ernaar dat lokale, seizoensgebonden producten voor een groot publiek letterlijk op de kaart worden gezet. We zijn er dan ook trots op dat het thema ‘Van Brabantse grond’ vanaf 2018 een vast onderdeel is van het onderwijsprogramma op de horecascholen.”

Kookboek
Elke school zal met deze bezoeken als inspiratie vier recepten ‘van Brabantse grond’ samenstellen – voor ieder jaargetijde één. Zodoende worden 28 nieuwe gerechten van Brabantse bodem bedacht. De recepten en achtergrondverhalen worden vervolgens gebundeld in een boek dat in december 2018 wordt gepubliceerd. Een begeleidende kaart in het kookboek “BRBNT, van Brabantse grond” geeft precies aan waar de lokale producten te koop zijn.

Europese Regio van de Gastronomie
Aanleiding voor de samenwerking en het boek is het feit dat Brabant in 2018 de Europese regio van gastronomie is. Brabanders genieten van eten, produceren het met liefde en vernieuwen daarbij steeds. Vernieuwen omdat het kan én omdat het broodnodig is! We zijn trots op de rijke wereld van verhalen achter ons eten: onze tradities én innovaties. Het zit in ons DNA. We Are Food. Daarom is Brabant in 2018 “Europese Regio van de Gastronomie”. Kijk voor meer informatie omtrent alle activiteiten in de maand van ‘Voedsel van Brabantse bodem’ op www.wearefood.nl of www.facebook.com/vanBrabantsegrond/.