Resi Bens verbindt boeren met onderwijs en omgeving

Resi Bens verbindt boeren met onderwijs en omgeving

Ze is Master of Science in International Agri-Business & Food Chain Management, staat in de Food100 van Nederlandse voedselveranderaars en won de Agroscoopbokaal in de sector legpluimveehouderij voor duurzaam ondernemen. En dat op haar 26e. Resi Bens, mede-eigenaar van Bens BoerderEi in Haps (Land van Cuijk), ademt het boeren. Ze kreeg het met de paplepel ingegeven en draagt haar kennis nu ook zelf uit. “Mensen moeten weten dat de melk van de koe komt en dat een kip eieren legt."

Zelfs in haar eigen omgeving merkt Resi maar al te vaak dat mensen geen idee hebben waar producten vandaan komen. “Ik verbaas me er steeds weer over hoe weinig mensen ervan afweten, zelfs hier op het platteland. Daar moeten we als boeren iets aan doen.” Als een ware ambassadeur pleit ze ervoor dat boeren impact maken in hun eigen regio. “Door uit te dragen waarom gezond voedsel belangrijk is en we voedselverspilling moeten tegengaan.”

 

Iets met dieren

Zelf groeide ze op tussen de kippen en de kuikens, waardoor ze al vroeg wist dat ze ‘iets met dieren’ wilde doen. Ze studeerde aan de HAS green academy en besloot er nog een master aan vast te plakken. Dat werd International Agri-Business & Food Chain Management aan Harper Adams University in Newport, Engeland. Daar werd ze met de neus op de feiten gedrukt: ze miste de boerderij. Vanwege corona deed ze haar afstudeeropdracht thuis in Land van Cuijk, en zo rolde ze het familiebedrijf in. Of ze het straks ook gaat overnemen van haar ouders? “Ze zouden het wel mooi vinden. Over twee jaar beslissen mijn vriend en ik of het ook echt iets voor ons is.”

Boerderijeducatie


Ondertussen is ze op alle mogelijke fronten actief. Als een van de initiatiefnemers van boerderijeducatie in het Land van Cuijk staat ze in de Food100 van 2022. Een lijst van honderd impactmakers die bouwen aan een beter voedselsysteem. “Ik wist niets van de nominatie. Iemand anders heeft me ingeschreven en ik heb nog steeds geen idee wie”, vertelt Resi lachend. 

“De Food100 is een erkenning dat boerderijeducatie voor kinderen belangrijk is"


Ze is blij met haar plek. “Het is toch een erkenning dat boerderijeducatie voor kinderen belangrijk is. We zijn met vier boeren begonnen en inmiddels zijn we al met z’n tienen. Om niet het wiel opnieuw uit te hoeven vinden, hebben we ons aangesloten bij Boerderijeducatie Nederland. Boeren die meedoen kunnen er gratis een cursus volgen. Dat verlaagt de drempel.”

Community ME-N-U


Resi wil in haar omgeving de verbinding maken tussen de primaire voedselproducenten en het onderwijs, en de bestaande relaties versterken. Dat doet ze ook via het Platform AgriFood Tech Land van Cuijk, dat mede mogelijk is gemaakt door AgriFood Capital. Daar houdt ze zich bezig met de Community ME-N-U (spreek uit: me and you) voor jonge en ervaren professionals in agri, food, tech en health. Het doel: bijdragen aan de sociale, economische en ecologische welvaart. “We willen dat onze regio erop vooruitgaat”, zegt Resi. “Maar wat we zien is dat hoogopgeleiden vertrekken en dat er te weinig stageplekken en huizen beschikbaar zijn. De vraag is dus hoe we ervoor zorgen dat jongeren terugkomen, dat bedrijven in de regio blijven en dat er meer verbinding ontstaat tussen boer, burger en educatie. Met events en werksessies inspireren en activeren we elkaar.”
 

Toekomstbestendig ondernemen

En dat is er natuurlijk nog de boerderij zelf met zo’n 100.000 hennen en sinds een jaar 100 walnootbomen. Resi runt het bedrijf samen met haar ouders en broer. In 2018 ontvingen ze de Agroscoopbokaal als ‘de meest omgevingsbewuste legpluimveehouders’. 

Toekomstbestendig ondernemen is waar het bij Bens BoerderEi om gaat. “Met de zonnepanelen op de stallen produceren we meer energie dan we nodig hebben. We hebben droogtunnels en warmtewisselaars en stoten daardoor ruim 50% minder ammoniak en fijnstof uit dan is toegestaan. De mest drogen we zelf in en wordt verwerkt tot korrels. De kippen krijgen sojavrij voer. We sponsoren tienduizend eieren per jaar aan de lokale voedselbank en ondersteunen ook een carnavalsvereniging”, somt Resi op. Als boer moet je ook waarde toevoegen aan je omgeving, vindt ze. “We zijn onderdeel van de samenleving en dan hoort dat er gewoon bij. Veel boeren vergeten dat nog wel eens.” 

(Tekst loopt door onder de foto)

Eerlijke verhaal


Wat volgens Resi ook bij het boeren hoort, is het vertellen van het eerlijke verhaal. “Laat zien waarom je doet wat je doet. Juist omdat er zoveel polarisatie is, is het belangrijk om transparant te zijn. Dan kunnen mensen op basis daarvan hun eigen mening vormen.” En ook: “Werk samen met anderen, dat is belangrijk om de regio goed op de kaart te zetten. In Noordoost-Brabant is er in alle sectoren nog wel wat werk te verzetten, vooral wat betreft de stikstofproblematiek. In Land van Cuijk zijn al diverse agrarische bedrijven gestopt, net als in de rest van de regio. Dat heeft impact, vooral in de kleine kernen waar de cohesie heel sterk is. Boeren zijn vaak toch de kracht van een dorp, ook als het gaat om sponsoring bijvoorbeeld.”
 

"Juist omdat er zoveel polarisatie is, is het belangrijk om transparant te zijn"


Een ander punt waar ze zich zorgen over maakt, zijn de toenemende regels. “Ik voel me vaak meer boekhouder dan boer. Het is regel op regel op regel, nooit eentje minder, altijd eentje meer, en sommige staan haaks op elkaar. Dat speelt ook in de zorg, om maar een sector te noemen; ook daar merk je dat de regelgeving ten koste gaat van het mooie werk. En toch weerhoudt het me niet om door te gaan met wat ik doe: zo goed mogelijk boeren voor mensen, dier en milieu, ervoor zorgen dat we de uitersten weer bij elkaar brengen en de kloof naar de burger dichten.”

 

Resi’s verschilmakers-tip

“Als je iets met passie doet, komt alles goed. Dus volg je hart. En hou vol!”