Project Talentontwikkeling zzp; zet ZZP'ers in hun kracht!

14 augustus 2018

Nieuws

Hoe doen zzp’ers het in Noordoost Brabant?

Zzp’ers; een zeer diverse groep zelfstandige ondernemers die op net zo veel verschillende manieren hun geld verdienen; tatoeëerders, communicatieprofessionals, schilders, verzorgsters, verplegers, cateraars, belastingconsulenten, het kunnen allemaal zzp’ers zijn. Wat ze gemeen hebben is dat ze voor eigen rekening en risico hun vak uitoefenen - en dat iedereen een mening over hen lijkt te hebben. Waar zzp’ers tot voor kort vaak werden gezien als onverzekerde sloebers die nauwelijks kunnen rondkomen van hun werkzaamheden, werden ze onlangs zelfs de spekkopers van deze tijd genoemd - met hun hoge uurtarieven handig profiterend van goedlopende economie. Ligt de waarheid in het midden?

Project Talentontwikkeling zzp Noordoost Brabant
Om erachter te komen hoe het nu werkelijk zit met de zzp’ers uit onze regio startten Agrifood Capital Werkt! en het Werkgevers Servicepunt Noordoost Brabant in opdracht van alle gemeenten in Noordoost Brabant het project Talentontwikkeling zzp. Er zijn veel fabels rondom zzp’ers, maar een ding is zeker: ze zijn niet meer weg te denken uit economie en samenleving. Wat we ook weten is dat het in Noordoost Brabant wemelt van het Talent. Iedereen is erbij gebaat dat zzp’ers sterk in hun schoenen staan en goed geïnformeerd hun bedrijf kunnen voeren.

Het is ontzettend belangrijk om zpp’ers juist nu goed in hun kracht te zetten, zodat zij het maximale uit de economische bloei kunnen halen. Een succesvolle zzp’er kan alleen succesvol worden én blijven met een juiste focus! Daarom willen wij een boost geven aan iedere zzp’er in Noordoost Brabant die dit kan gebruiken!”

Hoe staat het ervoor met de zzp’ers uit Noordoost Brabant?
Meten is weten! Daarom werd er in mei/juni van dit jaar een vragenlijst verstuurd. Het doel: onderzoeken waar zzp’ers behoefte aan hebben om hun werk (nog) beter uit te kunnen voeren.  Uit de door 300 respondenten ingevulde vragenlijsten volgden de meest belangrijke conclusies:

Het gaat goed met de zzp’er, ook in Noordoost Brabant. Maar nog niet met alle zzp’ers. Ongeveer 10% zit in de gevarenzone met een netto inkomen van minder dan 21k per jaar. Uit de antwoorden van de enquete blijkt dat een deel van de zzp’ers met passie onderneemt, maar door regels en ontwikkelingen en ondanks de economische groei dreigen vast te lopen. Uit de antwoorden blijkt ook dat zzp’ers graag met andere zzp’ers in contact komen, advies willen op financieel en fiscaal gebied, niet goed weten hoe ze meer uit hun marketing en social media kunnen halen en behoefte hebben aan een community die regionaal opereert.

Onderzoek naar zzp-vriendelijke gemeenten in Noordoost Brabant
Het project-mes snijdt aan twee kanten. Naast onderzoek naar zzp’ers, kijken we ook naar hoe zzp-vriendelijk onze gemeenten eigenlijk zijn. We stimuleren gemeenten hun houding en beleid rond zzp’ers in kaart te brengen en te verbeteren. Hiervoor maken we een ‘roadmap zzp-vriendelijke’ die aan alle gemeenten wordt aangeboden en die zij zelf invullen.

‘Best practices’, samen met handige tips en toegankelijke tools geven de lokale overheid handvatten om mogelijke leemtes in kaart te brengen en aan te pakken. Doel is het inzicht in eigen handelen van gemeenten te vergroten. Dan kan er een (beter) bewustzijn ontstaan en verbeterpunten in kaart worden gebracht.  In november 2018 worden de resultaten met alle 16 gemeenten gedeeld en is in kaart gebracht hoe zzp-vriendelijk Noordoost Brabant is.

Talent uit Noordoost Brabant
Als het maar niet lukt als zzp’er aan B2B-opdrachten te komen, dan kan Talent uit Noordoost Brabant uitkomst bieden. In een korte videopresentatie presenteer je jezelf op een onderscheidende manier en krijgt de opdrachtgever direct een gevoel bij jou als kandidaat! Kosteloos en het maakt je snel zichtbaar voor opdrachtgevers in de regio. Deelname is gratis! Klik hier voor een PDF met meer  informatie

Deze video legt uit hoe het werkt:
 

GRATIS zzp BOOST event; werken aan nog meer zakelijk succes 

 

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?