Three-Sixty in Nationale transitieagenda Biomassa en Voedsel

18 januari 2018

Nieuws

Om onze voedselvoorziening circulair te maken, moeten biomassa en voedsel optimaal worden benut en kringlopen gesloten. Dat is de boodschap van de onlangs gepubliceerde Transitieagenda Biomassa en Voedsel als onderdeel van het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050.

De nationale agenda gaat in op de noodzaak van circulaire voedselvoorziening, de kansen, uitdagingen en actiepunten. Circulaire voedselvoorziening is de nieuwe randvoorwaarde voor voedselzekerheid, gezond en veilig voedsel en gezonde voedingspatronen. Om duurzame en circulaire productiesystemen op te kunnen zetten, moeten bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en andere partijen samen optrekken. De Transitieagenda stelt dat op lange termijn veel maatschappelijke winst is te behalen in termen van banen, innovatie, milieu en klimaat.

De focus om onze voedselvoorziening circulair te maken, ligt op:

  • groter aanbod van duurzaam geproduceerde biomassa
  • circulair en regeneratief gebruik van bodem en nutriënten
  • optimale verwaarding van biomassa en reststromen tot circulaire, biobased producten.
  • minder voedselverspilling
  • eiwittransitie naar meer plantaardige eiwitten
  • meer hernieuwbare grondstoffen (recyclaat en duurzaam geproduceerde biomassa)
  • nieuwe manieren van produceren en consumeren.

Voedselverspilling en eiwitvoorziening vormen belangrijke knelpunten. In de nationale Transitie-agenda wordt Three-Sixty in Veghel genoemd als het innovatiecentrum voor de circulaire economie. Dit living lab is de thuisbasis van steeds meer toonaangevende spelers op het gebied van voedselverspilling. AgriFood Capital is partner van een aantal van deze spelers waaronder FoodWaste Xperts en Foodsquad.

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?