AgriFood Capital bezoekt Grüne Woche 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling

18 maart 2024

AgriFood Capital bezoekt Grüne Woche 2024

Samen met FoodNL partners Greenport Venlo/Crossroads Limburg en Regio Foodvalley bezocht AgriFood Capital in januari de Grüne Woche in Berlijn. De Grüne Woche is met ca. 1.400 exposanten de grootste beurs ter wereld op het gebied van voeding, land- en tuinbouw. Het is dé ontmoetingsplaats voor ondernemers, overheidsbestuurders, politici en andere belanghebbenden op gebied van agrifood. 

Nederlands paviljoen


In het Nederlandse Paviljoen en daarbuiten spraken we onder meer met afgevaardigden van het ministerie van LNV, gedeputeerden uit Brabant, Utrecht en Gelderland over de samenwerking van drie Nederlandse voedselregio’s in FoodNL. We spraken over verschillende provinciale programma’s voor het landelijk gebied die door provincies worden opgesteld. Ook kwamen gemeenschappelijke belangen zoals behoud van het transitiefonds en samenwerkingen op gebied circulaire varkenshouderij aan bod. De opening van het Nederlandse Paviljoen op de Grüne Woche werd verricht door demissionair minister Piet Adema van LNV. We gingen met hem in gesprek over de missie en doelstellingen van FoodNL. 

AgriFood Capital bezoekt Grüne Woche 2024

Samenwerking met Europese regio’s 


Ook hebben we met verschillende Europese regio’s gesproken over gezamenlijke projecten waarvoor we steun uit Brussel willen krijgen. Mogelijke thema’s zijn: eiwittransitie, voeding en gezondheid, voedselveiligheid, traceerbaarheid, voedselverspilling en duurzaamheid. De beide FoodNL taskforces Eiwittransitie en Voeding & Gezondheid gaan nu aan de slag met het voorbereiden van concrte projectvoorstellen. Deze zullen in de tweede helft van 2024 gereed zijn.

Ondernemers 


AgriFood ondernemers uit de drie FoodNL-regio die waren meegereisd, vonden het bezoek aan de Grüne Woche zinvol. Verschillende ondernemers uit de veehouderij gingen via het FoodNL-netwerk in  gesprek met bestuurders, Kamerleden en internationale partners over hun bedrijf en het waarmaken van de ambities van FoodNL voor een duurzaam voedselsysteem.

 

Uitbreiding FoodNL 

FruitDelta Rivierenland was dit jaar mee naar Berlijn als aspirant-lid van FoodNL. In 2024 wordt het FoodNL-lidmaatschap van deze voedselregio verder verkend. Naar verwachting is FruitDelta Rivierenland vanaf 2025 volwaardig lid van FoodNL. Daarmee breidt de samenwerking uit van drie naar vier voedselregio’s.

 


 

Positie FoodNL verstevigd

Kees van Rooij, voorzitter van FoodNL, is blij met de gesprekken die met de verschillende partijen gevoerd zijn. “De Grüne Woche is een belangrijk netwerkevent”, vertelt hij. “Dit bezoek verstevigt niet alleen de onderlinge contacten binnen FoodNL en met het Ministerie, een aantal provincies, kennisinstellingen en bedrijven. Dit jaar hebben we vooral ook weer een volgende stap gezet in het aangaan en verbeteren van de relaties met Europese partnerregio’s. Daarmee is gezamenlijk optrekken richting Brussel ook weer iets dichterbij gekomen. Bijkomend voordeel is dat we goede gesprekken hebben kunnen voeren met (nieuwe) Tweede Kamerleden en onze inzet voor een volhoudbare landbouw en voedselproductie hebben kunnen toelichten. Dit bezoek heeft de positie van FoodNL en onze regio’s nationaal en internationaal verstevigd.” 
 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024