Brabantse plantaardige tonijn beste agrifood innovatie

15 februari 2022

De plantaardige tonijn van de Brabantse producent Schouten Europe is uitgeroepen tot een van de meest innovatieve bedrijfsconcepten van Nederland. In de categorie Food&Agri van de jaarlijkse KvK Innovatie Top 100 eindigde de vegan tuna zelfs op de eerste plek. 

Seasogood op plaats 36
Happy Tune is de visvrije tonijn van Seasogood. Eind 2019 pitchte oprichter Dennis Favier het product bij Albert Heijn, inmiddels is de veganistische tonijn verkrijgbaar in 800 AH-filialen, en ook bij andere Nederlandse supermarkten. Deze startup is gevestigd in Jamfabriek in 's-Hertogenbosch. De compagnon van Dennis is Michael Luesink, de oprichter van Boon.

Eigezwijns op plaats 74
Eigezwijns uit Wanroij is geëindigd op plaats 74. Dit Noordoost-Brabantse collectief van vijf boeren produceert ‘Goeie Worst’ volgens de principes van kringlooplandbouw. De worst is afkomstig van varkens die voer krijgen gemaakt van producten uit reststromen van de voedselindustrie. Deze manier van werken van Eigezwijns zorgt voor gezondere dieren en een lagere CO2-uitstoot.

Eigezwijns maakt ook 'hybride' worsten en hamburgers. Hierin is een deel van het varkensvlees vervangen door een plantaardig alternatief, waaronder kidneybonen uit eigen teelt. Deze kidneybonen zijn ontwikkeld in samenwerking met AgroProeftuin de Peel.

Brabant in top 3
Met 17 bedrijven staat Brabant in de top 3 van de best vertegenwoordigde provincies in de nieuwste KVK Innovatie Top 100. De Brabantse innovaties variëren van een circulaire keuken en een computergame voor buiten tot beeldherkenningsoplossingen voor moderetailers en maatwerk voor plant-based producten.

Ga voor meer informatie naar www.kvkinnovatietop100.nl.