Op 13 oktober jl., tijdens Dutch Agri Food Week, werd dé lijst van de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen bekend gemaakt. Dat gebeurde tijdens een speciale Breakfast Meeting van Food100 in 1931 in ’s-Hertogenbosch.
Uit de ruim 400 aanmeldingen selecteerde een onafhankelijke vakjury 50 changemakers ‘jonger dan 30’ en 50 gamechangers ‘ouder dan 30’. De jury bestond uit Jaap Seidell (Vrije Universiteit), Anniek Mauser (Unilever), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Selma Seddik (Instock), Martin Scholten (Wageningen UR) en Peter Klosse (de Echoput).
Speciale vermelding
De Food100 is nadrukkelijk geen ranglijst maar een actuele selectie van de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen. Er is wel een speciale vermelding voor drie changemakers van ‘onder de 30’ en drie gamechangers van ‘boven de 30’ vanwege hun buitengewone prestaties. Voor de lijst van 2017 zijn dit:
Boven de 30:
Jeroen Willemsen – Green Protein Alliance: innovator in eiwittransitie
Ruud Zanders – Kipster B.V.: innovator in duurzame pluimveehouderij
Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum: innovator in de aanpak van diabetes type 2
Onder de 30:
Chloé Rutzerfeld – Food en Concept Design: innovator in gezonde, duurzame en bewuste voedselkeuzes
Jeroen Candel – Wageningen UR: innovator in transitie van het landbouwbeleid
Dalila Sayd – Het EETschap: innovator in verbindingen tussen mensen
Kijk voor een korte beschrijving van de zes bijzondere voedselveranderaars en de volledige lijst op www.food100.nl.
Food 100 is een nationaal netwerk van voedsel(systeem)verbeteraars. Het is een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network.