Dutch Cuisine Wereldsmaken daverend succes
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Netwerk
  • Skills & talent

18 maart 2024

Dutch Cuisine Wereldsmaken daverend succes

Ervaren wereldvrouwen, jonge chefs in opleiding, exotische producten uit de wereldkeuken, een passie voor koken en de principes van de Nieuwe Nederlandse Keuken als leidraad. Dat zijn de ingrediënten van het Dutch Cuisine Wereldsmaken diner dat op 10 oktober jl. werd bereid en geserveerd in Koning Willem I College.

Zes Bossche buurtmoeders van buitenlandse afkomst bereidden samen met leerling-koks bijzondere gerechten uit vijf verschillende landen. Zo’n 50 gasten, de meesten afkomstig uit de wijken van de buurtmoeders, genoten een fantastisch vijfgangenmenu in het opleidingsrestaurant ‘Ons Restaurant’ in ’s-Hertogenbosch.

Dutch Cuisine Wereldsmaken daverend succes

Van toepassing op elke keuken


De vijf principes van Dutch Cuisine zijn van toepassing op elke keuken:  Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde. In het kort: gezond en lekker eten van dichtbij en van het seizoen, minder dierlijk en meer plantaardig. “Dutch Cuisine is absoluut een manier om wereldwijd duurzaam te koken”, aldus Albert Kooy, de grondlegger van Dutch Cuisine die ook bij het diner aanwezig was. 

“Dutch Cuisine Wereldsmaken laat zien hoe eten mensen en culturen met elkaar verbindt”, vertelt een enthousiaste Twan Musters, interim-directeur Horeca van Koning Willem I College.

 


 

Wat stond er op het menu?

Mercimekli Kofte
Sermin uit Turkije: “Als we kofte zeggen, dan weten we: “daar is iets lekkers, daar is gezellgheid”

Kipkerrie masala
Caroline uit Suriname: Als klein meisje heb ik dit veel gegeten en werd dit vaak door mijn familie gemaakt.”

Khoresh Kadoo Halvaie
Maryam uit Iran: “Dit gerecht is een heel oud traditioneel en Iraans gerecht met veel proteïne.”

Kabritu Stoba
Henne en Mimi uit Antillen/Curacao : « Het wordt meestal geserveerd op een communiefeest, bruiloft, dorpsfeest of op andere grote vieringen. Ook in de slavermijperiode was dit een feestgerecht.”

Cremora Tert
Marinda uit Zuid-Afrika: “We noemden dit nagerecht ook wel noodtert omdat het perfect was voor als je plotseling mensen op bezoek kreeg. Omdat het heel makkelijk en snel te aken is en nooit mislukt.”

Dutch Cuisine Wereldsmaken draagt bij aan nieuwe verbindingen, kennis en creativiteit die we nodig hebben om te zorgen voor lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.

Foto: het complete team van buurtmoeders en leerling-koks van Koning Willem I College

 

Lekker en gezond eten voor iedereen


Robert Jan Marringa, programmamanager Netwerken en clusters bij AgriFood Capital: “In Dutch Cuisine Wereldsmaken brengen we de rijkdom van de wereldkeuken en die van de Nieuwe Nederlandse Keuken samen. Het staat symbool voor het streven naar meer inclusieve samenleving waarin we meer samen eten en lekker, gezond en duurzaam eten beschikbaar is voor iedereen. Gewoon in je eigen buurt en om de hoek.”

De buurtmoeders, leerling-koks, gasten en andere betrokkenen kijken terug op een zeer geslaagde avond. Dutch Cuisine Wereldsmaken smaakt zeker naar meer!

Dutch Cuisine Wereldsmaken is een initiatief van Koning Willem I College en AgriFood Capital in samenwerking met de gemeente 's-Hertogenbosch.

Foto's: Sandra Peerenboom

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024