Food Waste Challenge HAS Green Academy gaat landelijk

HAS Green Academy houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september, tijdens de Verspillingsvrije week van 2022.

09 september 2022

Het doel van de  ZERO Food Waste Challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewust te maken van de hoeveelheid voedsel dat onnodig verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingmiddelenindustrie. Via de challenge bedenken en implementeren de studenten samen oplossingen voor het vraagstuk. De challenge draagt bij aan het halen van we de Sustainable Development Goal 12.3 van de verenigde Naties te halen: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.


Brabantse editie groeit uit

Vorig jaar hield HAS Green Academy al de eerste Brabantse editie van de ZERO Food Waste Challenge. Hier deed een kleine groep studenten van vier hogescholen aan mee. “We hebben veel geleerd  van deze Brabantse editie”, vertelt Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food. “Onze ervaringen zetten we nu in voor de landelijke editie.” 


Online masterclasses en challenges

De landelijke challenge trappen de partners op 13 september af met een fysieke kick-off bijeenkomst. Er worden webinars en masterclasses voor de studenten georganiseerd. Ook kunnen de studenten werken aan een challenge van een bedrijf, instelling of school. 

Antien: “We formuleren niet alleen generieke opdrachten voor de eigen hogeschool, maar ook halen we specifieke challenges op van bedrijven, instellingen en andere scholen. Enkele voorbeelden van de challenges van vorig jaar: het stimuleren van voedselzuinigheid bij jongeren (Voedingscentrum), het toepassen van oesterzwamvoetjes die nu niet gebruikt worden (BeefyGreen) en het meten van de Food Waste Print van HAS Green Academy.”
 

Certificaat en award

Alle deelnemers krijgen aan het eind een certificaat en de groep studenten of de student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject ontvangt een ZERO Food waste challenge Award. Deze zal worden uitgereikt rond 12 maart 2023 door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Ga naar de website van HAS Green Academy voor meer informatie.