Grote belangstelling voor open dag AgroProeftuin de Peel

Dat de belangstelling voor kringlooplandbouw alsmaar toeneemt, bleek wel tijdens de jaarlijkse open dag van AgroProeftuin de Peel. Maar liefst 200 boeren, ondernemers, bestuurders, burgers en andere belangstellenden namen een kijkje achter de schermen van de proeflocatie aan de Middenpeelweg in Zeeland. Hier wordt kringlooplandbouw in praktijk gebracht. 

14 juli 2023

Op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel vinden experimenten plaats die bijdragen aan verduurzaming van de agrarische productie en aan verbetering van de bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit. Ook bieden ze kansen op een beter verdienmodel voor de boer. 

Tijdens de open dag kregen de bezoekers een thematische rondleiding langs eiwitrijke gewassen, vezelgewassen of nieuwe teeltmethoden. De 15 betrokken boeren en andere vernieuwers vertelden zelf over hun uitdagingen, hun keuzes voor een bepaald gewas of teeltmethode en hun verwachtingen. De ondernemers kregen veel inhoudelijke vragen van de belangstellende bezoekers.

Natuurlijke vijanden 


Zo stonden de bankerfields voor de biologische luizenbestrijding in aardappelen mooi in bloei. Elke twee weken laat agrarisch vernieuwer Ron Peters insectenspecialisten van Wageningen University & Research de bloemenstroken én het aardappelgewas checken op de aanwezigheid van insecten. 

Ron: "Er zitten al diverse natuurlijke vijanden in de bloemen. Luizen in de aardappelen zijn er tot nu toe nog niet. Maar de natuurlijke vijanden zitten er ook niet. Dus een kwestie van goed blijven opletten of de luizendruk toeneemt. In dat geval overweeg ik de bloemenstrook te maaien zodat de natuurlijke vijanden naar het aardappelgewas overgaan."  
 

Positief verrast 

De bezoekers gaven aan positief verrast te zijn over de diversiteit aan gewassen op de proeflocatie, de passie en deskundigheid van de telers en het unieke van de plek, die volledig in het teken staat van kringlooplandbouw. “Er zijn weinig locaties waar je zo goed kunt zien hoe kringlooplandbouw er in de praktijk uitziet. Ook kom je hier tot het besef dat voor kringlooplandbouw vakmanschap en bodemkennis onmisbaar zijn."

 

Meer weten?

Benieuwd naar andere verhalen over de open dag? Lees dan het volledige verslag op de website van AgroProeftuin de Peel. Op de website vind je ook alle informatie over de mogelijkheden en ondersteuning die AgroProeftuin de Peel biedt aan agrarische vernieuwers die met kringlooplandbouw aan de slag zijn of willen.