Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant van start
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling

21 maart 2024

Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant van start

Jaarlijks worden wereldwijd miljarden kilo’s voedsel verspild. In Nederland alleen al 2 miljard. Dat gebeurt in de hele keten, van boer tot bord, van land tot restaurant. Dat moet anders en dat kan ook, vinden horecaondernemers in Noordoost-Brabant.

Veel ondernemers zijn al druk bezig met minder verspillen maar in de dagelijkse praktijk blijft het lastig om hier serieuze stappen in te zetten. Om horecabedrijven, eigenaren, chefs en medewerkers hierbij te ondersteunen, organiseren RNOB, Koninklijke Horeca Nederland en Samen Tegen Voedselverspilling samen met Koning Willem I College en Wastewatchers de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant. 
 

Sleutel tot succes

In de horeca draait het om lekker eten en drinken en gastvrijheid . Als horecaondernemer streef je naar niets minder dan het allerbeste, met een breed scala aan keuzemogelijkheden. 

Tegelijkertijd groeit bij consumenten de behoefte om te weten waar de ingrediënten vandaan komen, hoeveel kilometers ze hebben afgelegd, en hoeveel er verspild wordt in het productieproces. De tijd voor verandering in de horeca is nu. Duurzaamheid is niet alleen een trend, het is de sleutel tot succes. Door minder voedsel te verspillen, draagt de horeca bij aan minder CO2-uitstoot, een beter milieu en klimaat én het is veel beter voor de portemonnee.
 

Voedselverspilling regionaal speerpunt

De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel en Gezondheid van RNOB (samenwerkende gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant), is blij met dit initiatief: “Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een speerpunt in onze regio. Goed om te zien dat steeds meer horecaondernemers de uitdaging aangaan in deze challenge.  Het resultaat vormt een inspiratie voor meer collega’s én toekomstige horecaondernemers.”

 

Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant van start

De deelnemers 

De deelnemende horecabedrijven dit jaar zijn:

  • Uit ’s-Hertogenbosch: FF Swanjee, Golden Tulip Central, Hotel The Den, KASerne, Noemme, Lola en Návez Bistro.  
  • Uit Vught: Kasteel Maurick, De Kruishoeve en Van der Valk. Uit Mill: Het Lagerhuis en Tongelaar-Smaakmakers. 
  • En verder: Van der Valk uit Nuland, Le Verre uit Schijndel, Odille uit St. Oedenrode, De Potter uit Schaijk, Évive aan het water uit Cuijk, De Ruwenberg uit Sint Michielgestel en De Rechter uit Boxtel.

Koning Willem I College

Bij deze challenge zijn ook studenten van de horecaopleiding van Koning Willem I College betrokken. Twan Musters, Interim directeur Voeding, Gastvrijheid & Uiterlijke verzorging: “Binnen de horecaopleidingen van het Koning Willem I College leiden wij onze studenten bewust op, samen werken we aan een duurzame toekomst. Niet voor niets zijn wij een UNESCO school en zijn de Global Goals hierin ons kompas. Naast de Global Goals zitten de vijf principes van de Dutch Cuisine - Cultuur, Natuur, Gezond, Kwaliteit, Waarde - in ons opleidingsDNA verweven. We werken samen aan resultaten voor morgen. Dit zie je terug in ons onderwijs en in ons dagelijks werk.”
 

Inspiratiesessie en Slotevent

In de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant meten de deelnemers één maand lang elke dag hoeveel voedsel ze verspillen. De resultaten worden tezamen met follow-ups gedeeld tijdens de Inspiratiesessie op 8 april a.s. bij Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Tijdens de slotbijeenkomst op 13 mei a.s. wordt de winnaar van de Challenge bekend gemaakt en is er ruimte voor ontmoeting en inspiratie, 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024