Voedselonderwijs in de regio krijgt impuls
 • Studenten
 • Netwerk
 • Landbouw
 • Voedselverwerking
 • Skills & talent

21 maart 2024

Voedselonderwijs in de regio krijgt impuls

De gezondheid van kinderen en jongeren is een belangrijke maatschappelijke opgave. Een goede gezondheid start met gezonde voeding, een thema waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het onderwijs. 

In voedselregio Noordoost-Brabant werken onderwijsinstellingen daarom samen met bedrijven en overheden hard aan toekomstgericht voedselonderwijs. Dat varieert van voedseleducatieprogramma’s op basisscholen tot toonaangevende groene mbo en hbo opleidingen waar de voedselmakers van de toekomst worden opgeleid.


Verbinden en inspireren 

AgriFood Capital draagt bij aan deze maatschappelijk opgave door inspirerende initiatieven in het onderwijs binnen en buiten de regio Noordoost-Brabant met elkaar te verbinden. 

Zo was deze maand Stephen Ritz, Amerika’s meest favoriete leraar en oprichter van Green Bronx Machine, in Nederland. Hij is geen boer, zoals hij zegt, maar hij maakte wel het eerste eetbare klaslokaal ter wereld. Dat deed hij in de South Bronx, de armste wijk van New York. Samen met kansarme kinderen die hij zo toekomstperspectief gaf. 

Stephen was keynote spreker bij de Food Inspiration Days in Veghel. In dat kader organiseerde AgriFood Capital samen met deze bevlogen verschilmaker een lunch met bestuurders van groene mbo en hbo scholen en een masterclass bij Koning Willem I College. “Mooi dat we ons netwerk hebben kunnen inzetten om mensen te inspireren om nóg meer werk te maken van voedselonderwijs”, aldus Roel Schutten, directeur van AgriFood Capital. 

 


Hieronder volgt een impressie van de andere nieuwe verbindingen die tot stand zijn gebracht.
 

Voedselonderwijs in de regio krijgt impuls

Verbinding met JUMP


Stephen’s keynote bij Food Inspiration Days ging over zijn levenswerk: groei van groenten, kinderen, scholen en communities. Machine. JUMPers Nele Vandeneede, Silke van Boxtel en Wendy Luong spraken daarna kort met hem over zijn drijfveren.

“Wat een inspirerende man met een bak energie”, aldus Silke. “Hij vecht voor zijn droom zonder eigen belang. Het is fijn dat hij werkt aan hetzelfde doel als ik. Het was een eer om hem te mogen ontmoeten."

Nele: “Met een kaashoed op zijn hoofd symboliseert hij het gevecht; het gevecht voor gelijke kansen, het gevecht voor een omgeving waar ieder kind gezond en gelukkig mag opgroeien, het gevecht voor een compassievol nieuw curriculum. Ik voel veel voor de beweegredenen van Stephen Ritz. En met wat een bak energie en overtuigingskracht weet hij het over te brengen! Inspirerend en ontroerend. Zelf streef ik ernaar om de kok van de toekomst te emanciperen naar een meer spelende 'social chef', die als hero door de wijken rondvliegt en dààr de verwondering voor gezond, vers en lekker eten weet over te brengen op een brede doelgroep. 'Het artistieke restaurant in de wijk, met de wijk, voor de wijk'; dat is mijn beweging! Stephen vond het een goed idee. Wie weet, over een tijdje, loop ik ook met mijn eigen hoedje de bühne op...”

 

In gesprek met mbo en hbo 

Tijdens een lunch op de Food Inspiration Days ging Stephen in gesprek met voedselveranderaars van groene mbo en hbo onderwijsinstellingen en van andere Brabantse food initiatieven gericht op voedselwijsheid van kinderen en jongeren. Ze praatten onder andere over het betrekken van kinderen en jongeren bij de toekomst van ons voedsel. En over de rol van ouders, overheden en onderwijs daarbij.

“Zijn verhaal is besmettelijk optimistische en inspirerend”, vertelt Liz Chermin, bestuurder van HAS Green Academy na afloop. “Door met zijn leerlingen groen te ondernemen verbetert hij hun leefstijl! Het zou fantastisch zijn als wij dit idee in onze regio ook kunnen laten landen. Wij doen mee!”

Marlies Liebregts-van Gerwen, programmamager van het voedseleducatieproject Keukenkanjers, is ook enthousiast. “Het enthousiasme van Stephen Ritz werkt aanstekelijk”, zegt ze. “Mooi hoe hij kinderen in hun kracht zet. Een mooie parallel met Keukenkanjers is hoe kinderen de waarde van voedsel ontdekken door belevingsonderwijs waardoor ze bewuste keuzes maken op gebied van gezondheid en duurzaamheid.”

Masterclass Koning Willem I College


De dag na Food Inspiration Days gaf Stephen een masterclass op het Koning Willem I College aan studenten en young professionals in agrifood. Na zijn keynote ging hij met hen in gesprek over dromen volgen, kansen pakken ("don't take no for an answer"), stap voor stap. En over de rol van scholen en onderwijssystemen om kinderen en jongeren uit te laten groeien tot kansrijke en betrokken voedselmakers van de toekomst.

Twan Musters, onderwijsmanager voeding, gastvrijheid & uiterlijke verzorging van Koning Willem I College, gaf Stephen na de masterclass een korte rondleiding door de school. Ze bezochten daarbij onder andere een klaslokaal waar leerlingen les kregen. Stephen gaf aan onder de indruk van de school te zijn en mogelijkheden voor een eventuele samenwerking te zien. Twan: “Het was fantastisch om zijn inspirerende verhaal te horen. Wat een mooie connectie ook met onze eigen Dutch Cuisine dat is opgebouwd rond de vijf principes van cultuur, natuur, gezondheid, kwaliteit en waarde. Precies die thema’s die aansluiten bij Green Bronx Machine.”

 

Ook interessant voor jou

 • Startups
 • Studenten

Inschrijving JUMP 2024-2025 geopend

17 juni 2024
 • Ondernemers
 • Studenten
 • Voedselverspilling
 • Regio Deal

De Dag van de Duurzame Verpakking komt er weer aan

07 juni 2024
 • Startups
 • Studenten
 • Netwerk
 • Skills & talent

Tien JUMPers zwaaien met succes af

05 juni 2024