Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken
  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

19 april 2024

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

Het Veghelse Aardvark slaat de handen ineen met aquacultuurkwekerij Blue Linked om innovatief voer te maken voor vis- en schelpdierlarven. Het voer wordt duurzaam geproduceerd. Voor de ontwikkeling en productie van dit vernieuwende ‘microdieet’ krijgen deze voedselveranderaars SIR subsidie én co-SIR subsidie.

Opkomst aquacultuur

De aquacultuursector wordt steeds groter in ons land. Dat is een goed teken want vis en schelpdieren zijn een duurzame bron van eiwitten en omega-3 vetzuren. Toch is de sector nog niet zo duurzaam en efficiënt als het kan zijn. In de larvenfase vindt bijvoorbeeld grote sterfte plaats. Dat komt omdat er onvoldoende kwalitatief goed voer aanwezig is. Ook ligt besmetting met ziekteverwekkers op de loer. 

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

Duurzame voedingsbronnen

Waarom het concept vernieuwend is? “Het voer bestaat uit piepkleine bolletjes bomvol voedingsstoffen zoals algen en insecten”, legt Marleen Vrij van Aardvark uit. “De bolletjes zweven door het water zodat de larfjes het als voer herkennen. Net zoals plankton. De werking van het voer gaan we testen in een praktijksetting bij Blue Linked.” 
 

Eerste subsidie van 2024

Het project ‘Ontwikkeling van een duurzaam microdieet voor de aquacultuur sector’ is het eerste project in 2024 uit Noordoost-Brabant dat een SIR subsidie krijgt (45.000 euro). RNOB, de samenwerking van gemeenten en waterschappen in Noordoost-Brabant, heeft daar nog 10.000 euro bovenop gedaan via een regionale cofinancieringsregeling.

Ook SIR subsidie aanvragen?

SIR staat voor Stimulering van Innovatie in de Regio. Deze subsidieregeling van de provincie Noord-Brabant is bedoeld om bestaande mbk-ondernemingen en innovatieve startups uit alle economische sectoren in Brabant te ondersteunen bij hun innovaties. Het gaat om maximaal 45.000 euro.

In Noordoost-Brabant doet RNOB er voor innovatieve mkb'ers nog een schepje bovenop met een speciale cofinancieringsregeling (co-SIR). Dat is maximaal 5.000 voor individuele bedrijven en 10.000 voor samenwerkingen. Aanvragers kunnen hiervoor terecht bij AgriFood Capital en RNOB.

Dus: heb jij ook een innovatief project en zoek je daarvoor subsidie? Kijk hier voor de mogelijkheden en aanvragen van een SIR subsidie en co-SIR subsidie..

 

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverspilling
  • Financiëring

PPS call Landbouw Water Voedsel open

15 april 2024