Nederlandse European Digital Innovation Hubs versnellen digitalisering
  • Ondernemers

13 maart 2024

Nederlandse European Digital Innovation Hubs versnellen digitalisering

De Nederlandse European Digital Innovation Hubs zijn een feit. Vandaag tekende minister van Economische Zaken Micky Adriaansens op het Smart Industry Jaarevent in Nieuwegein een samenwerkingsovereenkomst met vijf ‘hubs’.

Met de oprichting van de vijf hubs is een investering van 30 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag wordt door de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een aantal provincies ter beschikking gesteld. De komende drie jaar zullen ongeveer 3.500 bedrijven en 200.000 mensen worden ondersteund bij het toepassen van nieuwe digitale technologieën.
 

Netwerk van European Digital Innovation Hubs

Digitalisering is inmiddels de spil van de innovatiestrategie van het bedrijfsleven. De inzet van data en technologieën zoals Artificial Intelligence (AI), het Internet of Things, of 3D-printen zijn steeds vaker de norm. Waar grote bedrijven hierin stevig investeren, is dit voor het mkb lastiger. De Europese Unie heeft daarom een Europees netwerk opgericht, dat bedrijven helpt met het ontdekken en testen van digitale technologieën, het opdoen van digitale vaardigheden en het helpen verkrijgen van financiering om deze technologieën te implementeren.

In Nederland is ervoor gekozen om vijf van deze ‘European Digital Innovation Hubs’ (EDIH’s) op te richten. Door Europese samenwerking kunnen de beste voorbeelden uit Europa als inspiratie dienen voor Nederlandse bedrijven, hebben Nederlandse bedrijven gemakkelijk toegang tot unieke kennis uit andere landen en kunnen bedrijven zich profileren op een Europees podium.

De EDIH’s gaan vanaf het vierde kwartaal van 2022 aan de slag om bedrijven in een groot aantal economische sectoren, waaronder agrifood, te ondersteunen bij de digitale transformatie van hun bedrijfsvoering.
 

Data tot waarde brengen in agrifood 

AgriFood Capital is partner van EDIH Zuid-Nederland. Volgens Roel Schutten, directeur AgriFood Capital, is deze samenwerking voor de agrifood sector van groot belang. “Meer gebruik maken van data in onze voedselproductie is één van de oplossingsrichtingen voor de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Dankzij EDIH Zuid-Nederland kunnen we de komende jaren ondernemers helpen bij het tot waarde brengen van data. Dat doen we bijvoorbeeld met voorlichting, workshops en ondersteuning bij het maken van concrete actieplannen."

In deze innovation hub slaan de belangrijkste sectoren in Zuid-Nederland de handen ineen op gebied van data. "Hierdoor kunnen we optimaal gebruik kunnen maken van elkaars kennis en ervaringen", vervolgt Roel. "Op deze manier krijgen ondernemers in de keten van boer tot bord toegang tot kennis over de verschillende aspecten van data zoals veiligheid. Voldoende, gezond en veilig voedsel voor iedereen, slim en duurzaam geproduceerd, komt zo weer een stap dichterbij."

Ga voor meer informatie naar de website van Smart Industry.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024