Netwerklunch AgriFood Capital verbindt voedselveranderaars
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

18 maart 2024

Netwerklunch AgriFood Capital verbindt voedselveranderaars

Ruim 80 burgemeesters, ondernemers, startups, boeren, beleidsmakers, docenten, onderzoekers, chefs en andere voedselveranderaars namen dit jaar deel aan de Netwerklunch van AgriFood Capital. Zij ontmoetten elkaar op de Noordkade in Veghel waar The Chocolate Factory in de tweede helft van 2024 haar deuren zal openen. 

Tijdens deze jaarlijkse netwerklunch wordt op een prikkelende manier aandacht gevraagd voor de manier waarop we vandaag de dag voedsel maken én eten. Want dat moet anders en kan ook anders. De ambitie, passie en doorzettingsmacht voor de transitie naar een duurzaam en volhoudbaar voedselsysteem is wat de tafelgenoten met elkaar verbindt. De bijeenkomst gaat vooral over ontmoeten, leren en inspireren, onder het motto ‘voedsel verbindt’.


Trendtable 

Het concept is eenvoudig. De burgemeesters van de 11 gemeenten in Noordoost-Brabant nodigen elk een aantal verschilmakers  uit hun agrifoodnetwerk uit om samen aan een bijzondere tafel te gaan: de Trendtable. De aanwezigen kregen lekkere gerechten voorgeschoteld volgend de laatste foodtrends. De opening werd verzorgd door Kees van Rooij, burgemeester Meierijstad en gastheer van het event, en trendwatcher Hans Steenbergen, de man achter het concept van de Trendtable.

Kees van Rooij: “We hebben in deze tijd nieuwe vormen van samenwerken nodig om de uitdagingen, waar we in Nederland en de wereld én in deze regio voor staan aan te kunnen." 

“Het is onze taak om de toekomst in te richten voor de volgende generaties”, aldus Hans Steenbergen. “We hebben een grote verantwoordelijkheid om ons voedselsysteem gezonder en duurzamer te maken.”

 

Betekeniseconomie


Keynote spreker Kees Klomp nam de aanwezigen mee in de beginselen van de Betekeniseconomie. Als lector op dit vakgebied (Hogeschool Rotterdam) geeft hij een impuls aan inhoudelijke vernieuwing van economische opleidingen. De Betekeniseconomie gaat verder dan puur winst maken en streeft naar het creëren van waarde op ecologisch, sociaal en individueel niveau. Het centrale idee is om bedrijven en economische systemen zodanig te veranderen, dat ze niet alleen bijdragen aan financiële winst, maar ook een positieve impact – en daarmee van betekenis zijn - voor de samenleving en het milieu.

“Betekeniseconomie is een economische benadering die existentieel is in plaats van materieel”, aldus Kees. “We moeten de zin en betekenis de hoofdzaak maken in het economische domein in plaats van bijzaak.”

 

Tijd van grote transities

Wobine Buijs, vicevoorzitter AgriFood Capital en burgemeester van Oss, slot de bijeenkomst af. “We zitten in een tijd van grote transities, ook van de voedingsindustrie. Ondernemers zijn primair van belang om innovaties aan te jagen en handen en voeten te geven. Maar uiteindelijk zullen we het met z’n allen moeten doen.”

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024