PixelFarming Robotics rijdt voor de troepen uit

De slimme landbouwrobot Robot One van Pixelfarming Robotics is toe aan de eerste serieproductie. Voor deze Brabantse vinding staan ruim tachtig bedrijven wereldwijd op de wachtlijst. Pixelfarming is een van de businesscases van AgriFoodInnovation, een project van AgriFood Capital dat mede mogelijk gemaakt wordt door Regio Deal Noordoost Brabant.

25 januari 2024

De Robot One is ontwikkeld op de Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor duurzame landbouw. De hightech machine kan behulp van slimme technologieën elk sprietje onkruid bestrijden en wordt aangedreven door zonne-energie.  De bedenker, Arend Koekoek, wil met Pixelfarming Robotics een groene revolutie in de landbouw ontketenen.

Circulair concept


Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de mechanische onkruidbestrijder was om alleen dát te oogsten wat je wilt eten. Het circulaire concept heeft alle bouwstenen in zich om de voedselsysteempuzzel opnieuw te leggen: hightech op het land, chemievrij boeren, meer biodiversiteit, meer toegevoegde beleving en daarmee meer waarde voor de teler én verbinding tussen consument en de bodem.


Chemievrij, precies en waardevol boeren


 

Eerste fabriek


Elke Robot One wordt nu nog handmatig gebouwd. “Om aan de grote vraag te voldoen, moeten we opschalen”, aldus Arend. “Als wij impact willen maken, dan moeten we een hoge ambitie hebben en gaan produceren op meerdere locaties. Daarvoor is het essentieel om de robot zo simpel mogelijk te houden.

De eerste fabriek is binnenkort klaar. AgriFoodInovation ging in gesprek met deze verschilmaker in agrifood. Lees hier over Arends drijfveren, de uitdagingen – technologisch, financieel en ook wat betreft wetgeving -  en over de volgende fase: de productie van de landbouwrobots automatiseren.