Rol Nederlandse technologie in duurzame voedselverwerkende sector
  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

18 maart 2024

Rol Nederlandse technologie in duurzame voedselverwerkende sector

Het World Food Forum bracht vorige maand jongeren van over de hele wereld en vanuit verschillende culturen en achtergronden samen rond het wereldwijde voedselsysteem. In het programma speelden cultuur, educatie en innovatie in agrifood een centrale rol, met daarin technologische en sociale innovatie als belangrijk thema. Next Tech Food Factories was aanwezig om de kansen en mogelijkheden van slimme technologieën in voedselverwerking wereldwijd te onderzoeken.

Het World Food Forum is opgericht met als doel om jongeren te betrekken bij een positieve verandering van het huidige voedselsysteem en hen daarin te versterken. Het platform  wordt geleid door jongeren en gefaciliteerd door de Food and Agricultural Organization (FAO). 

Uit de gesprekken die Lisanne Oosterhoud en Simon Maas van Next Tech Food Factories voerden, kwamen vragen naar voren als: wat is de rol van Nederland in het mondiale voedselsysteem? Welke rol speelt innovatie en de voedselverwerkende industrie hierin? En wat kan Next Tech Food Factories hierin betekenen?  

Rol Nederlandse technologie in duurzame voedselverwerkende sector

Kansen voor voedselverwerking 


De FAO richt zich in haar programma’s, wanneer het gaat om innovatie, vooral op de agrarische productie en de consument. Maar er is meer aandacht nodig voor de mogelijkheden van digitalisering in de voedselverwerkende industrie. Want ook daar liggen veel kansen om de voedselproductie wereldwijd slimmer, efficiënter en veiliger te maken, met minder verspilling en minder gebruik van grondstoffen.
 


Naar de toekomst: verder verkennen en samenwerken

Next Tech Food Factories 


Nederland heeft tot op heden een aanzienlijke bijdrage geleverd aan technologische innovaties op het gebied van voedselverwerking. Ons land kan een brug slaan tussen technologische vooruitgang en de uitdagingen waarmee landen in de ‘Global South’ worden geconfronteerd. Dit zijn de regio's op aarde die doorgaans als minder ontwikkeld worden beschouwd in vergelijking met de meer geïndustrialiseerde en economisch sterke landen in het noorden. Innovaties die in Nederland al toegepast worden, kunnen in andere landen nog een significante vooruitgang brengen. 

Welke rol Next Tech Food Factories hierbij kan spelen, wordt komend jaar verder onderzocht. Lees het volledige verslag over de aanwezigheid van Next Tech Food Factories op het World Food Forum op de website van Next Tech Food Factories.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024