Twee Brabantse foodbedrijven op voor Nationale Ondernemersprijs

Op 7 september a.s. wordt de allereerste Nationale Ondernemersprijs uitgereikt. Deze prijs voor de belangrijkste mkb-ondernemingen in Nederland is ingesteld door De Ondernemer, het Algemeen Dagblad en 14 regionale titels. Onder de tien nominaties bevinden zich vijf foodbedrijven waarvan twee uit Brabant: LocalTea en Protix. 
Er kan nog worden gestemd!

30 augustus 2023

De genomineerden voor de Nationale Ondernemersprijs zijn door een vakjury geselecteerd uit een lijst van 110 bedrijfsnamen die waren voorgedragen door de betrokken redacties. De jury bestaat uit Annemarie van Gaal (ondernemer en columnist), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Michiel Müller (ceo van Picnic). En dit zijn ze…
 

Uit Brabant

Ondernemers van het bedrijf LocalTea zochten in China naar een theeplant die bestand is tegen het Nederlandse klimaat met als doel de keten korter te maken. De theeplantage bevindt zich in Zundert, in onverwarmde kassen met een gesloten systeem voor water en voedingsstoffen. Inmiddels zijn er twaalf varianten van de thee te koop. LocalTea is in de beginfase ondersteund door OndernemersLift+; de doorontwikkeling van LocalTea wordt ondersteund door NXTGEN Hightech in samenwerking met Next Tech Food Factories. Theemaker Dionne Oomen stond in 2021 in de Food100, dé lijst van voedselveranderaars van het moment.

Protix heeft een eigen insectenkwekerij en haalt uit insecten voedingsstoffen voor menselijke en consumptie en diervoeder. De overige stoffen worden gebruikt voor meststof. De insectenfabriek van Protix in Bergen op Zoom is de grootste ter wereld. Oprichter Kees Aarts stond in de allereerste Food100 lijst.
 

Andere genomineerde foodbedrijven

Pluimveebedrijf Kipster in Limburg wil de meest dier-, boer- en milieuvriendelijke koppenstal ter wereld zijn. De kippen van Kipster krijgen restafval te eten, zoals niet verkocht brood van Lidl. Inmiddels is het bedrijf in meerdere landen werkzaam en willen ze uitbreiden naar de varkenssector. Ruud Zanders, de grondlegger van Kipster, kreeg een aantal jaar geleden een eervolle vermelding bij Food100, 

Teler Koppert Cress kweekt cressen op een duurzame manier en is een van de eerste grootschalige gebruikers van LED-belichting. Het bedrijf maakt gebruik van warmte- en koudeopslag, zonthermie en aquathermie en teelt 80 verschillende producten op 10 hectare grond. Ook Rob Baan, eigenaar van Coppert Cress, stond eerder in de Food100.

Kingfish in Zeeland kweekt indoor duurzame yellowtail kingfish, een roofvis die bij uitstek geschikt is om te kweken op land. De vis ligt in verschillende supermarkten en wordt gebruikt in restaurants. 
 

Stemmen

Er kan nog steeds gestemd worden op de genomineerde bedrijven. Ga naar de website van De Ondernemer voor alle nominaties en stemmen.