Alternate Text

De Food100 lijst van 2020 is bekend

13 augustus 2020

De Food100 is een lijst van gevestigde leiders en aanstormend talent die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Onderwerpen als obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, afnemend dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaat-opwarming zijn direct verbonden aan de manier waarop wij voedsel produceren en consumeren. Het tegengaan van deze ongunstige effecten vraagt om toekomstgerichte visionairs die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. Juist in deze uitdagende tijden hebben we hen hard nodig. En daarom heeft een vakjury ook dit jaar weer de Food100-lijst van vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars samengesteld.

De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 300 aanmeldingen. Daarbij is, naast de vier gebruikelijke criteria (daadkracht, innovativiteit, PPP en delen), dit jaar ook gekeken naar mensen die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden. Wie heeft ondernemerschap en leiderschap laten zien? Wat zijn de inspirerende voorbeelden van sociale innovatie in food? Wie zijn voor en achter de schermen aan het werk geweest voor een goede voedselketen? 

Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50 gamechangers ‘30 jaar en ouder’ geselecteerd. Hieruit worden 6 foodhelden gekozen die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. De foodhelden van 2020 worden op maandag 31 augustus om 10.30 uur bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van de Studio Food100. De livestream zal te volgen zijn via Youtube. 

De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie moeten aandragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.

De vakjury bestaat dit jaar uit:
Juryvoorzitter Nadia Zerouali (culinair schrijfster), Peter Klosse (smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Isabel Boerdam (initiatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University), Bart Roetert (co-founder Instock), Anne Reijnders (freelance programmamaker en eigenaar De Lekkere Man), Ruud Zanders (ondernemer Kipster) Tim van der Mark (varkensboer en bestuurslid NAJK).

De jury en initiatiefnemers spreken hun vertrouwen uit in de lijst van 2020: “De lijst is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen: van vooruitstrevende boeren en agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers, tot professionals met jarenlange ervaring. Maar ook invloedrijke chefs en bloggers. Maar vooral zijn zij
die verkozen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en initiatieven de aanjagers van verandering zijn.”

Naar de Food100 lijst van 2020 (PDF).