Food100-lijst 2019 officieel bekend gemaakt

4 oktober 2019

Food100-lijst 2019 officieel bekend gemaakt

Als er één evenement is waar foodinnovators in de spotlights staan, is het wel Food100, een van de partnerevenementen van AgriFood Capital. Vandaag werd op CHV de Noordkade in Veghel de nieuwe lijst bekend gemaakt van de 100 changemakers en gamechangers van nu. 

Gevestigde leiders en aanstormende talenten

De Food100 is een dynamisch netwerk van gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Onderwerpen als obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn direct verbonden aan de manier waarop wij lange tijd invulling hebben gegeven aan het produceren en consumeren van voedsel. Hoewel het de laatste jaren al een stuk beter gaat, blijft er een belangrijke rol weggelegd voor toekomstgerichte visionairs die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. De Food100 lijst brengt vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars bij elkaar om innovatie en verduurzaming van het voedselsysteem te kunnen versnellen. 

Ranglijst

De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 500 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘tot en met 30’ en 50 gamechangers ‘boven de 30’ geselecteerd. Op 4 oktober 2019 organiseren de initiatiefnemers – AgriFood Capital, Food Hub, Slow Food Youth Network en Food Inspiration – vanaf 10.00 uur een speciale Food100-netwerkdag waar de Food100 2019 officieel wordt gepresenteerd. Naast de officiële bekendmaking, komt het gehele netwerk van 2017, 2018 en 2019 samen om met elkaar in gesprek te gaan. 

De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen. De volgorde op de lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie moeten aandragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk. De Food100 wordt jaarlijks verkozen door een vakjury op basis van vier criteria (zie Food100.nl). 

Vakjury

De vakjury bestaat dit jaar uit: Iris Bouwers (jonge boerin en speciale vermelding op de Food100-lijst van 2018), Peter Klosse (Smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Saraï Pannekoek (mede- oprichtster van Sustainable Athlete), Bart Roetert (co-founder Instock), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University & Research), Ruud Zanders (Ondernemer Kipster), Nadia Zerouali (culinair schrijfster). 

De jury en initiatiefnemers spreken hun vertrouwen uit in de lijst van 2019: “De lijst is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen:  van vooruitstrevende boeren en agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers, tot professionals met jarenlange ervaring. Maar ook invloedrijke chefs en bloggers. Maar vooral zijn zij die verkozen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en initiatieven de aanjagers van verandering zijn”. 

Speciale vermeldingen

Naast de lijst met 100 namen, is een speciale vermelding voor 4 changemakers van ‘tot en met 30’ en 4 gamechangers van ‘boven de 30’ vanwege hun buitengewone prestaties. Deze eer viel te beurt aan: Ama Koranteng-Kumi van Bloei & Groei, Geert van der Veer van Herenboeren, Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij, Nel Schellekens, ondernemer en chef GiesZ, Anne Reijnders, mede-eigenaar De Lekkere Man & Food Embassy, Johan Leenders, jonge boer bij gemengd Agrarisch/ Pluimveebedrijf Leenders, Robert Ten Kate, vicevoorzitter BAJK (Brabants Agrarisch Jongeren Kontact) en marketeer bij Agrio, Tim van der Mark, varkenshouder Het Beemsterlant’s Varken en Portefeuillehouder varkens-, kalver- en pluimveehouderij NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact). 


Bekijk hier de complete lijst van 50 changemakers tot en met 30 jaar en 50 gamechangers boven de 30 jaar.

De vakjury