50 miljoen euro voor de ontwikkeling van de biologische markt
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

19 maart 2024

50 miljoen euro voor de ontwikkeling van de biologische markt

Het demissionaire kabinet kondigde op Prinsjesdag aan dat er 50 miljoen in de begroting is gereserveerd voor de ontwikkeling van de biologische markt. In totaal stelt het kabinet 175 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in de landbouw.

De geoormerkte 50 miljoen euro is bedoeld voor consumentencampagnes, BioRegio’s, Nationale Bioweken, ambassadeurs en ketenregisseurs in de diverse biologische ketens. 
 

Langdurig vliegwieleffect

Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector,  ziet de toezegging als een cruciale impuls om biologische ondernemers te ondersteunen en om verdere groei te stimuleren. “Deze impuls en investering beoogt een langdurig vliegwieleffect, doordat provinciale en gemeentelijke overheden, banken, boerenorganisaties, ketenpartijen en supermarkten steeds vaker biologisch centraal gaan zetten in hun bedrijfsvoering en toekomstplannen”, aldus Michael Wilde, directeur van Bionext. “Veel ondernemers in de biologische sector hebben het nu bijzonder lastig. Deze keuze zou niet alleen goed nieuws voor huidige en toekomstige biologische boeren en andere ondernemers zijn, maar voor de hele samenleving.”

50 miljoen euro voor de ontwikkeling van de biologische markt

Biokennisweek


Bionext is de drijvende kracht achter de jaarlijkse Biokennisweek. AgriFood Capital ziet biologisch als een van de mogelijke wegen naar een toekomstbestendige voedselproductie. Door partner te zijn van de Biokennisweek, verbinden wij ondernemers, studenten, chefs, onderzoekers, overheden en andere voedselveranderaars in de gezamenlijke ambitie om gezond, lekker en duurzaam voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. 

Tijdens de Biokennisweek van dit jaar werden verschillende mooie initiatieven gelanceerd om de consumptie en productie van biologische producten een impuls te geven.  Zo ondertekenden de provincie Noord-Brabant, bedrijven, gemeenten – waaronder Meierijstad en Boekel - en andere Brabantse partijen een intentieverklaring om de eigen bedrijfscatering in 2026 voor de helft lokaal en biologisch te laten zijn. 

Ook stelden hightech leveranciers een manifest op om meer inzet van Nederlandse hightech techniek voor biologische landbouw mogelijk te maken. Met behulp van slimme technologieën kan de landbouw echt opereren binnen de grenzen van de natuur waardoor biologisch eten betaalbaar blijft.

50 miljoen euro voor de ontwikkeling van de biologische markt

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024