- Ondernemers
- Voedselverwerking
- Innovatiehub
- Voedselverspilling
- Data & Tech

FoodNL – het samenwerkingsverband van AgriFood Capital, FruitDelta Rivierenland, Greenport Venlo en Regio Foodvalley – bracht van 16 tot en met 18 januari 2025 een bezoek aan de Internationale Grüne Woche in Berlijn. Op deze grootste agrifoodbeurs van Europa draait alles om samenwerking, innovatie en duurzame voedseltransities.
Tijdens dit werkbezoek ontmoetten vertegenwoordigers van FoodNL Europese regio’s, agrifood-experts en politici uit Den Haag en Brussel. Zo werd staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van LVVN bijgepraat over de missie en initiatieven van FoodNL. Daarnaast bezochten de deelnemers inhoudelijke bijeenkomsten, onder meer georganiseerd door LTO Nederland.
De Grüne Woche was een goede gelegenheid voor de FoodNL-partners om de onderlinge banden aan te halen. Het ging daarbij vooral om het versterken van lopende projecten in de betreffende regio’s. Daarbij werd ook gekeken naar mogelijkheden om deze initiatieven verder op te schalen met andere Europese regio’s, mogelijk met ondersteuning vanuit Brussel. Specifieke aandacht ging uit naar thema’s als traceerbaarheid in de varkenssector, een belangrijk speerpunt voor verbetering van voedselveiligheid en ketentransparantie. Hoewel door de recente uitbraak van MKZ in Duitsland niet iedereen naar Berlijn kon afreizen, kon FoodNL ‘goede zaken doen’ op gebied van eiwittransitie, voedselverspilling en voeding & gezondheid
Frank den Brok, wethouder Economie van de gemeente Oss: ”Door de ontmoetingen met Europese regio’s, vertegenwoordigers van de agrifoodsector en politici verstevigen we ons netwerk en kunnen we meer samen oppakken. Het was erg interessant!”
De ondernemers uit de FoodNL delegatie kregen de kans om te netwerken met collega’s uit andere EU-regio’s. Ook maakten ze kennis met partijen uit de eigen regio’s waaronder Vion en MSD, die prominent op de beurs aanwezig waren. Bovendien werd de verbinding gemaakt met onderwijsnetwerken zoals het Greenpact, waarin HAS green academy en Wageningen University & Research een actieve rol spelen.
“Ik heb veel geleerd tijdens deze handelsreis", vertelt Erik van der Most, voorzitter van VNO-NCW Brabant/Zeeland. "Bijvoorbeeld dat de mkb'ers die direct of indirect van de primaire sector afhankelijk zijn, bijna 50% bedragen in onze regio. Wat me opviel, is dat ‘tout’ Europa bij de Holland-stand vol bewondering naar onze agrosector en agro-meerwaardeketen keek. We mogen met elkaar best wat meer fier op deze sector zijn. Een rondje over de beurs leerde me dat we qua innovatie mijlenver voorlopen."
Vertegenwoordigers van de vier regio’s boden staatssecretaris Jean Rummenie van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een informatiebrochure van FoodNL aan. Hierin staat hoe de vier voedselregio’s concreet samenwerken aan een duurzamer, toekomstbestendig voedselsysteem.
Op de agenda stond ook een overhandiging van een propositie van FoodNL aan Christophe Hansen, de Eurocommissaris van Landbouw en Voedsel. Het is een aanbod van FoodNL om als triple-helix samen-werkingsverband een bijdrage te leveren aan de 100-dagen-brief van de Eurocommissaris aan de Europese Commissie. Helaas kon deze ontmoeting niet doorgaan en wordt naar een ander moment in Brussel gezocht.
Kees van Rooij, voorzitter van de Stuurgroep FoodNL, benadrukte het belang van de Nederlandse voed-selsector: “Wat ons uniek maakt, is dat wij samen met ondernemers en kennisinstellingen werken aan innovatie en groei in agrifood, duurzame voedselsystemen en voedselzekerheid. Dit is essentieel voor een gezondere, duurzamere en betaalbare toekomst.”
Met deze inspanningen toont FoodNL aan dat deze samenwerking zowel van nationaal als van Europees belang is. Het samenwerkingsverband zet zich niet alleen in voor een sterke positie van de voedselregio’s in Nederland, maar ook voor een koploperspositie van Nederland in de aanpak van mondiale voedseluitdagingen.