Eerste jaarevent NXTGEN Hightech agrifood goed bezocht
 • Ondernemers
 • Startups
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech
 • Skills & talent

18 maart 2024

Eerste jaarevent NXTGEN Hightech agrifood goed bezocht

Brainport Industries Campus in Eindhoven was afgelopen vrijdag het bruisende middelpunt van Nederlandse innovaties op het snijvlak van hightech en agrifood. Meer dan 100 ondernemers, onderzoekers, studenten, business developers en andere foodtech professionals kwamen er naar het allereerste jaarevent van NXTGEN HIGHTECH Agrifood.

“De agrifood sector van de toekomst is duurzaam, datagedreven en kennisintensief”, aldus domeintrekker Handsfree Agrifood Suzanne Verboon “Slimme technologieën bieden veel kansen maar om deze te benutten moeten nog veel barrières worden beslecht.” Deze variëren van beperkende regelgeving, hoge kosten tot onwetendheid en gebrek aan vertrouwen bij ondernemers. 

NXTGEN Hightech agrifood wil daar verandering in brengen met een ecosysteem dat mensen samenbrengt en verbindt, innovaties mogelijk maakt en kennis en kunde deelt en verspreidt. Next Tech Food Factories is hierbij het ‘loket’ voor Handsfree voedselverwerking. 


‘Welcome to the dark side’

Cybersecurity specialist Peter Zinn verzorgde een interessante maar ook verontrustende key note over Digital Security & Hightech. Slimme technologieën en data bieden enorme kansen maar maken de sector ook kwetsbaar voor cybercriminaliteit. “Wees bewust van de risico’s,  sluit de routes die criminelen in systemen doorlopen af, schakel een specialist in en… werk vooral samen in de keten”, was zijn boodschap. “Het is niet de vraag wanneer je er last van krijgt, maar wat je ertegen doet als het gebeurt”.
 

Uitdagingen voor agrifood 

In break-out sessies over lopende projecten werden opkomende ontwikkelingen, thema's en uitdagingen voor de agrifoodsector belicht. Hoe kunnen slimme technologieën uitkomst bieden en hoe kunnen samenwerkende partijen binnen NXTGEN Hightech agrifood samen daarbij de beoogde waarde creëren?

Zo namen Astrid van Deelen en Gert-Jan Koetsier in de sessie ‘toekomstbestendige arbeidsmarkt’’ de deelnemers mee in de benodigde skills voor de medewerkers van de toekomst. De vraag was ook hoe we studenten enthousiast maken voor de high tech en agrifood sector’. Enkele suggesties uit de groep waren:; ga met een groep HR-medewerkers van bedrijven in gesprek en maak gebruik van gastsprekers uit het bedrijfsleven.

Eerste jaarevent NXTGEN Hightech agrifood goed bezocht

Van verkennen naar vermarkten 


Simon Maas, projectmanager internationalisering bij AgriFood Capital, verzorgde de break-out sessie over Internationalisering met een toepasselijke titel. “Het voordeel van een klein land is dat het een groot buitenland heeft.” Tijdens deze sessie werden de eerste stappen werden gezet van een gezamenlijke internationaliseringsstrategie. 
 

Ook aan de slag met slimme technologie in agrifood?


Wil jij ook samen met andere bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen verder bouwen aan een slimme, sterke en innovatieve agrifood sector? Neem contact op met Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories, de programmatische samenwerking van AgriFood Capital en Brainport Development.  Of kijk op www.nexttechfoodfactories.nl voor de mogelijkheden.
 

NXTGEN Hightech is een groots initiatief dat Nederland een vooraanstaande rol geeft in hightech-innovatie en antwoorden biedt voor onze grootste uitdagingen. AgriFood is een van de zes domeinen van dit nationale innovatieprogramma.

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

22 juli 2024
 • Startups
 • Voedselverspilling

De natuur kan de was doen

19 juli 2024
 • Ondernemers
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

Robotisering in de voedingsindustrie gaat niet vanzelf

19 juli 2024