Food-scalEUp stap verder in versterking Europees foodtech ecosysteem
  • Startups
  • Netwerk
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

18 maart 2024

Food-scalEUp stap verder in versterking Europees foodtech ecosysteem

In Food-scalEUp werkt AgriFood Capital samen met andere ontwikkelorganisaties in Europa aan het versterken van incubators en accelerators voor foodtech startups en scaleups. De partners hebben nu een actieplan ontwikkeld om de dienstverlening van deze acceleratieprogramma’s te verbeteren

Het actieplan is een volgende stap in de ontwikkeling van een grootschalig Europees netwerk van programma’s, living labs en andere faciliteiten voor startende en groeiende foodtech bedrijven. Centraal staat de afstemming van de programma’s op de identiteit van de afzonderlijke regio’s en de specifieke behoeften van de ondernemers.


Dezelfde uitdagingen, andere oplossingen

Onderzoek laat zien dat de deelnemende Food-scalEUp regio’s in Europa met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben. Dat geldt voor zowel opkomende als toonaangevende innovatieregio's. Zo zijn er in veel regio’s initiatieven om tech-startups te koppelen aan voedselverwerkers om voedselketens slimmer en efficiënter te maken. 

Daarnaast hebben veel regio’s te maken met een relatief lange time-to-market en vergelijkbare financieringsvraagstukken van scale-ups. De aanpak van de uitdagingen vraagt echter om maatwerk. Dat heeft onder andere te maken met de identiteit van de regio, het aanwezige ecosysteem, de behoeften van de ondernemers en beschikbare faciliteiten.

 

Door het foodtech ecosysteem te versterken, zowel op regionaal als op Europees vlak, draagt Food-scalEUp bij aan het voedselsysteem van de toekomst.
 

Food-scalEUp stap verder in versterking Europees foodtech ecosysteem

Roadmap


Het actieplan omvat maatregelen en een roadmap voor de partners van Food-scalEUp om incubators en accelerators te kunnen ondersteunen. Op deze manier werkt Food-scalEUp aan de verbetering van de dienstverlening van acceleratieprogramma’s in heel Europa. Food-scalEUp wil vooral het foodtech ecosysteem versterken door programma’s te ontwikkelen die tech innovaties in de voedselverwerking stimuleren. Bijvoorbeeld gericht op financiering van startups of de realisatie van living labs.

Betere ondersteuning 


Startups en scaleups zijn belangrijk voor de economische ontwikkeling van regio’s. Door de dienstverlening van incubators en accelerators nog beter af te stemmen op hun behoeften kunnen startende en groeiende voedselverwerkers beter ondersteund worden. Deelname aan Food-scalEUp levert AgriFood Capital waardevolle handvatten op om startups en scaleups in met name foodtech in Brabant zo goed mogelijk te faciliteren. 


Concreet in 2024

De programmering van Food-scalEUp is nog volop in ontwikkeling. Maar in 2024 zullen de eerste concrete resultaten daarvan voor ondernemers zichtbaar zijn. Zo wordt in het voorjaar een webinar georganiseerd over living labs voor de foodtech sector.  Meer informatie hierover volgt.
 

Food-scalEUp is een initiatief binnen de Smart Sensors 4 Agri-Food samenwerking. Het project wordt gefinancierd door Horizon Europe en in Nederland door AgriFood Capital uitgevoerd onder de vlag van Next Tech Food Factories. De partners van dit Europese consortium zijn Galicia Food cluster (coordinator, ES), CEIN (ES), AgriFood Capital (NL), FoodValley (NL), Food-Processing Initiative (DE), CTRIA (HU), Innov'Alliance (FR), Valorial (FR), Technopole Quimper-Cornouaille (FR) en Normandie Incubation (FR).

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Inschrijving Food100 van 2024 geopend

09 april 2024