Golden Tulip Hotel Central wint Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant 2024
  • Ondernemers
  • Studenten
  • Voedselverwerking
  • Voedselverspilling
  • Skills & talent

15 mei 2024

Golden Tulip Hotel Central wint Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant 2024

40 procent minder voedsel verspild. Dat is de uitkomst van de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant 2024. Op 13 mei jl. werd de tweede editie van de challenge feestelijk afgesloten bij Koning Willem I College in Oss. Tijdens het slotevent werd Golden Tulip Hotel Central uitgeroepen tot de winnaar van de tweede editie. Deze Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant is een initiatief van Samen Tegen Voedselverspilling, Koninklijke Horeca Nederland en Wastewatchers in samenwerking met RNOB.

Relevantie

De dag startte met een warm welkom door Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel & Gezondheid van RNOB die nog maar eens de relevantie van de Challenge benadrukte. “20 procent van wat we in Nederland met elkaar verspillen vindt plaats in de horeca. Door voedselverspilling te reduceren draagt de horeca bij aan een beter milieu en klimaat. Bovendien is het veel beter voor de portemonnee.”
 


 

De menukaart als vertrekpunt

De deelnemers werden getrakteerd op een vol programma met inspirerende verhalen. Zo vertelden tweedejaars studenten van de horeca-opleiding van het Koning Willem I College over de principes van Dutch Cuisine, waarin zij worden opgeleid. Culinair adviseur en keukenmanager Robert Siedenburg gaf een keynote over engineering in de keuken. Hij legt uit dat de aanpak van voedselverspilling al begint bij het nadenken over de gerechten die op de menukaart komen. “Denk hierbij aan producten van dichtbij en van het seizoen. Neem ook tijdig je medewerkers mee in het  proces en leer ze bijvoorbeeld de portionering in de gaten te houden.”

 

Golden Tulip Hotel Central wint Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant 2024

Tips

“Mensen eten met hun ogen, dus presentatie is van groot belang, maar de meeste gasten komen niet voor grote hoeveelheden", vervolgt Robert. "Maak eens gebruik van minder groot servies. Of begin met een startbuffet dat regelmatig aangevuld wordt en voeg walking-dinner gerechten toe aan je buffet.” Tevens gaf Robert de deelnemers het advies om in gesprek te gaan met leveranciers over wat zij adviseren te doen met bijvoorbeeld snijverlies.
 

40% reductie 

Door de prijsstijgingen van grondstoffen en personeel in de afgelopen jaren zijn de horecaondernemers scherper geworden op hun inkoop, voorraadbeheer en verspilling. Dat bleek wel toen de cijfers bekend werden gemaakt. In totaal hebben de deelnemers 40 procent minder voedsel verspild ten opzichte van de vorige editie. In totaal is er ruim 700 kg minder CO2 uitgestoot. Volgens Jan Goijaarts “Een resultaat om trots op te zijn. Hopelijk werkt jullie enthousiasme aanstekelijk en volgen meer ondernemers jullie voorbeeld.’ 

Belangrijk innovatiethema

Na de uitreiking van de certificaten door wethouder Jan Goijaarts en de bekendmaking van de winnaar, werden de deelnemers getrakteerd op een heerlijke netwerk-lunch, bereid en uitgeserveerd door studenten van de horeca-opleiding van het Koning Willem I College. lle  deelnemers ontvingen een certificaat van deelname.

De aanpak van voedselverspilling is een belangrijk innovatiethema in Noordoost-Brabant. Op basis van de eerste twee edities buigen de initiatiefnemers zich over een mogelijk vervolg. AgriFood Capital ondersteunt dit initiatief als stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

22 juli 2024
  • Ondernemers
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

Robotisering in de voedingsindustrie gaat niet vanzelf

19 juli 2024
  • Ondernemers
  • Startups
  • Netwerk
  • Data & Tech

LEVEL UP 2024 komt eraan!

18 juli 2024