GroeneWoudGAS uit Sint-Oedenrode wint AgriFoodPluim
  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

18 maart 2024

GroeneWoudGAS uit Sint-Oedenrode wint AgriFoodPluim

GroeneWoudGAS maakt van koemest groen gas én verschillende producten die bijdragen aan een circulaire landbouw en woningbouw. 
Voor deze innovatie ontving ondernemer Frank van Genugten uit Sint-Oedenrode van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim.

Sint-Oedenrode was jarenlang de gemeente met het hoogste koemestoverschot per hectare in heel Nederland. Daarnaast ligt het melkveebedrijf van Frank van Genugten boven op een hogedrukgasleiding. Deze combinatie zette de ondernemer aan het denken: ‘Groen gas uit koemest, dat leek me wel wat,’ zegt Frank van Genugten nuchter. ‘Eén plus één is twee.’
 

Biogas uit koemest

Elke dag verzamelt Frank de koemest van 18 melkveehouders in Sint-Oedenrode. Dagvers, zodat al het biogas er nog in zit. Hij vangt dat gas op in een vergister. Daarna gaat het naar een gasopwerking, waar het methaan en de CO2 van elkaar gescheiden worden en het comprimeert naar 89 procent methaan (zoveel methaan bevat ons aardgas). Daarna wordt het op het gasnet gepompt. In de winter gaat het om 3200 kuub per dag in Sint-Oedenrode, Nijnsel, Olland en Boskant. In de zomer kan Groenewoud alle huishoudens daar voorzien van het groene gas.
 

Baanbrekend

Franks aanpak is baanbrekend en kan op zeer veel belangstelling rekenen. Minister van Landbouw Piet Adema liet zich op het bedrijf informeren. Datzelfde deed Diederik Samsom, die bij de EU verantwoordelijk is voor de productie van groen gas. Vanuit alle Nederlandse provincies kwamen nieuwsgierige Statenleden kijken. En er is ook belangstelling uit Duitsland, Japan, China en Amerika. In Amerika zijn de eerste monogistvermesters inmiddels gemaakt naar voorbeeld van de pionier in Sint-Oedenrode.
 

Bodemverbeteraar en kunstmestvervanger

En het blijft niet bij groen gas. Want de ondernemer maakt van de dikke fractie een fosfaatrijke bodemverbeteraar met veel organische stof. Die gaat naar akkerbouwers in binnen- en buitenland gaat, en als korrel naar consumenten voor de tuin. De dunne fractie gaat als kunstmestvervanger terug naar de 18 melkveehouders. Zo heeft Frank op zeer ingenieuze wijze zijn melkveehoudersbedrijf omgeturnd tot producent van biogas, bodemverbeteraars en kunstmestvervangers. En draagt daarmee bij aan een volledig circulaire kringlandbouw dat goed is voor ons klimaat, milieu, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.
 

Mest als isolatiemateriaal

Sinds kort verwerkt Frank de gasvrije, gedroogde en geurloze koemest ook in houtpanelen voor isolatiemateriaal waar prefab bouwers blij van worden. De bouwbranche zit namelijk dringend verlegen om manieren om de CO2-uitstoot van een gemiddeld woonhuis in Nederland terug te brengen met 55 procent in 2030. Isolatiemateriaal gemaakt van koemest houdt de CO2 juist vast. 

Wil je meer weten over de aanpak van Frank van Genugten? Lees zijn verhaal verder op de website van Landbouw en Voedsel Brabant

 

Van melkveehouder tot producent van biogas, bodemverbeteraars en kunstmestvervangers

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Startups
  • Landbouw
  • Voedselverwerking

Innovatief microdieet gaat aquacultuur sector versterken

18 april 2024
  • Ondernemers
  • Netwerk
  • Skills & talent

Nieuw voedselproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart

17 april 2024