Nieuwe iconen helpen voedselverspilling voorkomen

De gewenste actie bij de Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch halen de meeste consumenten ze door elkaar waardoor ze vaak producten weggooien die nog eetbaar zijn. Samen tegen Voedselverspilling introduceert twee iconen voor op de verpakking om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken.

01 juli 2022

Onderzoek van WUR laat zien dat deze iconen consumenten inderdaad helpen om producten op de juiste manier te gebruiken en minder voedsel te verspillen. Met een icoon gooien consumenten THT-producten die ‘over de datum’ zijn minder snel weg. Daarnaast eten consumenten door het icoon TGT-producten vaker op de uiterste houdbaarheidsdag op en niet meer daarna - zoals ook de bedoeling is met het oog op voedselveiligheid.

Handleiding voor producenten


Producenten kunnen de iconen en teksten vrijwillig plaatsen op de verpakking, naast de wettelijk verplichte houdbaarheidsvermelding. Hoe meer bedrijven deze iconen gebruiken, des te beter kunnen consumenten het verschil tussen THT en TGT leren herkennen. Voor de toepassing van de iconen is een praktische handleiding gemaakt. Een aantal stakeholders van Samen tegen Voedselverspilling gaat met de iconen aan de slag. WUR zal de toepassing in de praktijk volgen voor onderzoek.

 

Over Samen Tegen Voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo minder voedsel verspillen, van grond tot mond. AgriFood Capital is partner van Samen Tegen Voedselverspilling.

ww.samentegenvoedselverspiilling.nl