Inschrijving Food100 van 2022 open!

De zoektocht naar de meest impactvolle voedselveranderaars van 2022 is begonnen!

01 april 2022

Ook dit jaar wordt de Food100 weer samengesteld. De lijst biedt een podium voor mensen die zich inzetten voor beter en eerlijker voedsel voor iedereen. Zonder hen geen verandering. En die verandering is hard nodig. Ben of ken jij die voedselveranderaar in agrifood? Meld jezelf of diegene dan voor 1 juni aan voor de Food100-verkiezing via Food100.nl.

Structurele verandering is noodzakelijk
De schokken die onze wereld treffen, zijn verbonden met ons voedselsysteem. Verdiepte Covid-19 de discussie over zoönosen, gezonde voeding en leefstijl, de geopolitieke schokken van 2022 roepen klassieke vragen op over voedselzekerheid. Is er genoeg? En is het voedsel nog betaalbaar? De ecologische schok van klimaatverandering toont intussen steeds nadrukkelijker de noodzaak aan om aan een voedselsysteem te bouwen zonder negatieve impact op planeet, mens en dier.

Samen maak je meer impact
In zo'n turbulente fase is innovatie, kennisdeling en verbinding belangrijker dan ooit. Niet polarisatie brengt ons verder, maar een voortdurende dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als er genoeg mensen van overtuigd zijn dat een betere toekomst voor ons voedsel mogelijk is.

Met de Food100 willen initiatiefnemers Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration iedereen die zich binnen Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden: de waardering voor wie ze zijn, waar ze voor staan en vooral voor wat ze doen.

Ook dit jaar is er weer plaats in de lijst voor 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Door generaties te verbinden creëert de Food100 een lijst van mensen die met elkaar nog meer impact kunnen maken en een voorbeeld kunnen zijn voor velen. 

Waarom jij een plek op de lijst wil veroveren?

  • toegang tot een netwerk van meer dan 300 impactmakers in voedsel
  • mogelijkheid om met een extra benoeming Foodheld van 2022 te worden
  • een exclusieve plek aan de Food Inspiration Trendtable tijdens het jaarlijkse Food100-event

Eva Kofferman, Foodheld 2021

Eva Kofferman is een van de zes Foodhelden van Food100 2021.

“De benoeming tot Foodheld is een belangrijke erkenning van mijn werk. Als Foodheld voel je je onderdeel van een netwerk. Mensen weten je beter te vinden en zo zorgt de titel ook voor meer bekendheid.” 

De Food100-jury van 2022
De initiatiefnemers van de Food100 stellen in 2022 voor de zesde keer een lijst samen met inspirerende voedselveranderaars. Een deskundige, onafhankelijke jury van experts uit de hele voedselketen selecteert uit alle inzendingen de 100 meest aansprekende voorbeelden.

De jury vormt een brede afspiegeling van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:

  • Isabel Boerdam, oprichter van Green Food Lab, de Hippe Vegetariër en De Week Zonder Vlees
  • Dr. Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel
  • Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie
  • Anne Reijnders, inspireert tot nieuw eetgedrag met De Lekkere Man en via tv-programma’s
  • Tim van der Mark, varkenshouder en bestuurslid Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt
  • Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Group.
  • Dalila Sayd, werkt aan een sociaal voedsellandschap met Het Eetschap.

Aanmelden voor de Food100
Ben jij of ken jij een voedselveranderaar in agrifood die een plek verdient in de Food100? Deel jouw motivatie dan met ons via de website van Food100.  Op 31 mei sluit de aanmelding!


Food100 is een gezamenlijk initiatief van AgriFood Capital, Food Inspiration, Food Hub en Slow Food Youth Network. Mede mogelijk gemaakt door FoodValleyNL, Rabobank en Food Impactors.